Od ukupnog hrvatskog potencijala, iz Zagreba dolazi čak 70 posto inovacija

Foto: Arhiva

"KREATIVNI gradovi i Europa" je prva međunarodna konferencija koja se održava u Zagrebu. Jedinstvena je to prilika da se hrvatskoj i europskoj javnosti pokažu potencijali Zagreba.

Hrvatska je na vratima Europske unije, pa su ovakva događanja izuzetno bitna. Njima se želi naglasiti potencijale Grada Zagreba, koji mogu doprinijeti budućnosti Europske unije, ističe u ime organizatora direktor Razvojne agencije Frane Šesnić. "Radi se o inicijativi pozicioniranja Zagreba kao inovativnog središta u regiji i povezivanja s ostalim glavnim i bitnim gradovima u Europi", rekao je Šesnić.

Od ukupnog hrvatskog potencijala, iz Zagreba dolazi čak 70 posto inovacija, a cilj je taj model sada preslikati na cijelu Hrvatsku. "Ako taj potencijal usmjerimo u razvoj, definitivno imamo jedno čvorište i središte koje može generirati gospodarski rast, ali je potrebno osigurati podršku i tu sigurno ima mogućnosti koje Grad treba prepoznati", smatra Šesnić.

"Rekao bih da nam ide zadnji vlak da Zagreb postane uspješan, moderan grad"

Jedan od pokrovitelja Zagreb Foruma je i Gradska skupština, čiji predsjednik Davor Bernardić za Media servis podsjeća da Zagreb uskoro postaje jedan od glavnih gradova Europske unije.

"Rekao bih da nam ide zadnji vlak da Zagreb postane uspješan, moderan grad i privuče kreativne industrije i inovacije jer Zagrebu predstoji teška borba za budućnost. Tu borbu morat će iznijeti mladi ljudi. ez njih nema uspješne borbe i nema mogućnosti. Ako ne zadržimo najbolje u Hrvatskoj i Zagrebu, ostat ćemo loši i prosječni, a upravo se ti najbolji nalaze u kreativnim industrijama i inovacijama", rekao je Bernardić.

Zagreb je nekad bio industrijski centar, prisjeća se Bernardić i upozorava da oni koji ne otvaraju prostor inovacijama u današnje vrijeme ne mogu napredovati. "Gradska, kao i državna upravo, imaju samo dva ključna cilja. To je da budu katalizator, da ubrzavaju procese, a ne da ih usporavaju i da budu partner poduzetnicima i sudjeluju u riziku".

Konferenciju Zagreb Forum 2013. - Kreativni gradovi i Europa u 9 sati otvara gradonačelnik Milan Bandić.

Pročitajte više