Odluka o slanju Glavaša u istražni zatvor znat će se idućeg tjedna

Foto: FAH

VRHOVNI sud donio je odluku o zahtjevu državnog odvjetništva da se Branimir Glavaš vrati u istražni zatvor, no sadržaj odluke koja je u petak poslana Županijskom sudu neće biti objavljen do idućeg tjedna, doznaje se na sudu.

"Odluka je donesena i poslana na Županijski sud, no njen sadržaj neće biti objavljen prije ponedjeljka, odnosno dok ju ne prime stranke u postupku", kazala je Hini glasnogovornica Vrhovnog suda Sanja Katušić Jergović.

Vrhovni je sud, nakon Glavaševa izlaska iz mostarskog zatvora gdje je služio kaznu zbog presude u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', već dvaput odlučivao o njegovu slučaju. Prvi put početkom ožujka, kada mu je odredio istražni zatvor zaključivši da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. U međuvremenu tu je odluku djelomično ukinuo Ustavni sud, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Vrhovni sud tek treba donijeti pravomoćne odluke za 'garažu' i 'selotejp'

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka pustilo izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.


Na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor.

Prije odlučivanja Vrhovni je sud žalbu poslao na tzv. razgledavanje glavnom državnom odvjetništvu, što je uobičajena procedura predviđena zakonom i Vrhovni sud za njom poseže u 'kompliciranijim slučajevima'. Glavni državni odvjetnik po tom zahtjevu ne izražava svoje mišljenje, već nakon razmatranja predmeta može eventualno odustati od podnesene žalbe, no to se u ovom slučaju, kao i većini ostalih, nije dogodilo.

Vrhovni sud u konačnici mora donijeti i pravomoćnu odluku u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' čiju je pravomoćnu presudu, temeljem koje je Glavaš služio kaznu u Mostaru, ukinuo Ustavni sud.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Pročitajte više