Oni koji primaju braniteljske mirovine u Hrvatskoj i BiH morat će kazneno odgovarati

Foto: Dragan Matić / Cropix

PRIPADNICI Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji ilegalno primaju mirovinu u dvije države bit će kazneno progonjeni. Potvrdio je to za Al Jazeeru ministar branitelja BiH Zukan Helez.

"Već se godinama priča da pojedinci koriste dvostruka prava, jedno u Hrvatskoj, jedno u BiH. Smatram da je to, osim što je protuzakonito, skandalozno samo po sebi i dogovoreno je da razmijenimo podatke. Kad to uradimo vidjet ćemo pravu situaciju, a onda ćemo, sukladno tome, poduzeti odgovarajuće mjere", izjavio je hrvatski ministar branitelja Predrag Matić.

Zukan Helez, ministar za boračka pitanja u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, kazao je za Al Jazeeru da Ministarstvo na čijem je čelu već priprema spisak pripadnika HVO-a koji primaju boračke penzije u FBiH, a koji će proslijediti Hrvatskoj.

Helez kaže da je svatko tko prima braniteljsku mirovinu u BiH morao dati izjavu da ne prima mirovinu i u Hrvatskoj. Ako se otkrije da netko prima dvostruku mirovinu, morat će izabrati iz koje države želi primati mirovinu, ali će morati i kazneno odgovarati za davanje lažne izjave.

Helez je kazao da se najviše zloupotreba događa kod osoba koje ostvaruju primanja na osnovu odlikovanja Reda hrvatskog trolista, kojim je branitelje odlikovao bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Dodaje kako postoje podaci da su neki ljudi falsificirali dokumente u BiH kako bi ostvarili prava u Hrvatskoj. "Onaj koga nema na izvornom spisku kazneno će odgovarati i morati vratiti novac", rekao je Helez.

Pročitajte više