Opačić: Novim Zakonom o socijalnoj skrbi nastoji se uvesti red u sustav

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U MINISTARSTVU socijalne politike i mladih održan je okrugli stol o Tezama za Nacrt prijedloga Zakona o socijalnoj skrbi i Nacrtu prijedloga iskaza za Zakon o socijalnoj skrbi.

Uoči nacrta zakona u Ministarstvu su predstavljene novosti koje on donosi, a ostavljeno je vremena da svi zainteresirani daju svoje komentare o zakonu. Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i Mladih Milanka Opačić rekla je da se novim zakonom nastoji uvesti reda u sustav, ponajprije novom definicijom imovinskog cenzusa

"Što znači da oni koji nemaju djecu, tko nema nikoga tko se za njih može pobrinuti, tko nema dovoljno vlastitih sredstava - u tom trenutku uskače država i brine se za one koji ne mogu na bilo koji drugi način biti zbrinuti. To znači da ovaj zakon nešto više uzima u obzir i ono što se možda nije do sada uzimalo, a to su sva raspoloživa sredstva koje pojedinci imaju", pojasnila je Opačić.

Uz novosti oko imovinskog cenzusa u ministarstvu su išli i na spajanje naknada socijalno ugroženima. One su objedinjene u novu Zajamčenu minimalnu naknadu. "Ona bi trebala objediniti sve prijašnje, smanjiti adninistriranje i zlopupotrebu prava", rekla je Opačić.

"Nova naknada će biti regulirana da Vlada sukladno porastu BDP-a može korigirati tu naknadu", izjavila je Opačić.

Ministrica je najavila i nove poticaje za pronalazak posla, a više reda najavljeno je i u projektu pomoći u kući. Najavljena je i transformacija domova osoba s mentalnim oštećenjima prema njihovi osamostaljivanju , ali onih za nezbrinutu djecu prema lakšem usvajanju i udomiteljstvu. Opačić je kiolegama obećala i lakše napedovanje na poslu i sprečavanje sukoba interesa

"Više nije moguće da onaj tko radi u sustavu socijalne skrbi ima bilo kakav privatni dom u kojem sam odlučuje o smještaju korisnika jer je to čisti sukob interesa", rekla je Opačić.

Pročitajte više