Otvorene ponude za izgradnju Turističke palače u Splitu

Foto: HR Foto (Duje Bonačić)

DANAS su otvorene ponude za program milijun eura vrijedne gradnje nove turističke palače u Splitu, a među pristiglim ponudama šest je valjanih te jedna nevažeća, doznaje se u splitskom Gradskom poglavarstvu.

U Poglavarstvu kažu i da su cijene ponuđene u dokumentaciji daleko veće od traženih minimalno 12.500 eura za mjesečni najam, no nisu htjeli otkriti o kojem je točno iznosu riječ.

Zamjenica splitskog gradonačelnika Aida Batarelo novinarima je rekla kako će se u roku od tjedan dana sastati komisija za odabir, nakon čega će se znati rezultati natječaja. Grad će, nakon što to odobri Gradsko, vijeće s najpovoljnijim ponuditeljem sklopiti ugovor.

Sadašnja turistička palača već je godinama ruglo grada

Splitska Turistička palača smještena na samom kraju rive i početku gradske luke, a po novom programu gradonačelnika Ive Baldasara rušila bi se, a na njezinu bi se mjestu izgradio novi objekt, koji bi minimalno zaklanjao pogled na Dioklecijanovu palaču, no i bio za jedan kat viši od sadašnje zgrade. U sklopu nove Turističke palače bi se ponudio niz sadržaja i usluga nužnih na najfrekventnijem gradskom turističko-putničkom punktu.

Sadašnja turistička palača već je godinama ruglo grada, budući da je s godinama poprilično propala. Riječ je o objektu od 800 metara četvornih u kojima rade ugostiteljske tvrtke, ali i razne druge uslužne djelatnosti.

Za rekonstrukciju palače primijenit će se model plodouživanja, što znači da će gradnju platiti investitor, koji će zatim objekt dobiti na 30 godina po mjesečnoj cijeni najma većoj od 12.500 eura.

Iako taj model nije novina u poslovnoj praksi, jedinica lokalne samouprave splitska Gradska uprava ga prvi put primjenjuje, potvrdila je zamjenica Batarelo.

Pročitajte više