Počeli prosvjedi sindikata u Beogradu: 10.000 radnika na ulicama traži socijalni dijalog s Vladom

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

ČLANOVI sindikata "Nezavisnost" započeli su prosvjed ispred zgrade Europske komisije na Novom Beogradu. Kao razlog okupljanja navode jučerašnji dolazak u Beograd povjerenika Europske komisije za zapošljavanje i socijalnu politiku Lasla Andora, prenosi agencija Anadolija.

Predstavnik UGS "Nezavisnost" Dragan Milanović Pilac objasnio je da su mu pripremili "fin i prijateljski" doček i na mađarskom jeziku i ispisali poruku "Laslo u Srbiji su ubili dijalog". On je rekao da u Srbiji, bez obzira što Vlada govori, ne postoji socijalni savjet, dijalog, a da se sindikati ne konzultiraju.

"Želimo da nam EU pomogne da se socijalni dijalog stavi na pravi nivo i da zajednički donesemo zakone o radu, štrajku i sve ostalo", kazao je Milanović i dodao da će današnjim skupom u centru Beograda biti pokazana snaga i brojnost sindikata.

Istaknuvši da se nalaze u "šizofrenoj situaciji" jer, kako je rekao, ne postoje institucije i potrebna je izgradnja institucija i države.

"Mi (radnici) napravit ćemo ovu državu. Reći ćemo ili ćete raditi kako treba ili ćete se maknuti", poručio je predstavnik organizacijskog odbora prosvjeda "Dosta", koji se danas održava na više mjesta u Beogradu.

On je za aktualnu Vladu Srbije rekao da je "nesreća i incident" i da, kao i svaki incident, kratko traju te dodao da su prethodne bile "štetočine, a one prije još veće štetočine".

"U posljednjih 25 godina mi imamo incidente, nesreće i štetu. Ništa drugo. Da bismo to mogli promijeniti iz temelja, moramo promijeniti sve, a ne vršiti samo kozmetičke promjene“, istaknuo je Milanović.

Na pitanje gdje je tu sva priča o ulasku Srbije i EU, predstavnik jednog od reprezentativnih sindikata u Srbiji je podsjetio da su u vrijeme vlasti Miloševića prosvjedovali i nosili transparent "Okrenuti Europi, za rad, mir i demokraciju". Isti taj transparent nosit će i danas čime će se, kazao je, pokazati da se ništa nije promijenilo.

"Ništa se nije promijenilo, taj transparent sam nosio devedesetih, nosit ću ga i danas", zaključio je on.

Iz UGS-a za danas očekuju okupljanje više od deset tisuća članova sindikata i radnika. Kolona sudionika prosvjeda s Trga Nikole Pašića, prošetat će pored Skupštine Srbije, Javnog medijskog servisa (RTS), zgrade lista Politika, centrom Beograda, do zgrade Vlade, gdje će biti uručeni zahtjevi sindikata.

 

Pročitajte više