Podignuta optužnica protiv fra Šime i bankarice: U par mjeseci spiskali milijun eura crkvenog novca!

Foto: Braniteljski forum

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv fra Šime Nimca i bankarice Jasmine Bilonić. Njega terete za zloporabu položaja i ovlasti, a nju za poticanje. Radi se o dobro poznatom slučaju prodaje crkvenog terena u Baškoj Vodi. Fra Šime ga je prodao za 9,8 milijuna kuna, no crkva od toga ni lipe nije vidjela.

Neko vrijeme novac je zaista bio na računu župe, no nakon što se fratar upoznao s fatalnom bankaricom Jasminom Bilonić, kao da je sam nečastivi u njega ušao. Milijuni su brzo sklonjeni i utrošeni. Od gotovo 10 milijuna kuna pronađeno je tek 2,3 milijuna kuna na računu Jasmine Bilonić u Partner banci. Ostatak je par, čini se, spiskao na luksuzne stvari, poput jahte i Passata, a Bilonić je zatvorila i neke stare dugove i kredite.

Splitski sud bankaricu zatvorio, a fra Šimu nisu htjeli iza rešetaka

Ipak, teško da joj se isplatilo. Bilonić je, naime, nakon izbijanja afere dobila izvanredan otkaz u Splitskoj banci i sada je u sporu s bivšim poslodavcem. Navodno nije pravdala bolovanje na koje je otišla kada su se novinari raspisali o nestalom novcu.

Za razliku od fra Šime, neko je vrijeme čak provela iza rešetaka. Odluka splitskog suda začudila je pravne stručnjake budući da je Bilonić u ovom predmetu poticatelj, dok je nestašni fratar počinitelj kaznenog djela. Državno odvjetništvo je konzistentno tražilo istražni zatvor za oboje osumnjičenika, no sud je odlučio da nema osnove za pritvaranjem fra Šime.  

Crkvi gore što je afera isplivala, nego što su ostali bez novca?!

Unatoč nečuvenom skandalu s neovlaštenom prodajom crkvene zemlje i pronevjerom milijun eura, koji su se istopili u svega par mjeseci, vraćen je pod okrilje crkve koja se u cijelom skandalu držala vrlo rezervirano. Dalo se zaključiti kako je njima gore što je priča o fra Šimi i fatanoj bankarici izašla u javnost, nego što su ostali bez para...  

Pročitajte više