Podignute optužnice za ratni zločin protiv osmorice državljana Srbije

Foto: dorh.hr

OSJEČKO Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) podignulo je nakon provedene istrage optužnicu protiv osmorice srbijanskih državljana nedostupnih hrvatskome pravosuđu zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, počinjenih 1991. Staroj Gradiški i Okučanima.

Kako je priopćio ŽDO, okrivljenike se tereti da su od kolovoza do prosinca 1991. godine u Kazneno-popravnom domu Staroj Gradiški i stanici milicije u Okučanima postupali protivno odredbama međunarodnoga ratnog i humanitarnog prava. Zlostavljali su 21 civila i jednog zarobljenog pripadnika Hrvatske vojske, a od posljedica mučenja umrlo je šest osoba.

Optužnicom se 55-godišnjega prvookrivljenika tereti da je kao zapovjednik zatvora u prostorijama bivšega Kazneno-popravnog doma Stare Gradiške znao da pripadnici milicije tzv. SAO Krajine i vojne policije JNA zajedno s pripadnicima drugih paravojnih postrojba uhićuju i dovode u zatvor civile hrvatske nacionalnosti iz Gornje Varoši, Malog Struga, Stare Gradiške i drugih okolnih mjesta te ratne zarobljenike. Optužen je da je znao da njemu podređeni čuvari i druge osobe svakodnevno ulaze u zatvor i na različite načine psihički i fizički zlostavljaju, muče i kažnjavaju zatočenike, a nije poduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spriječe, a počinitelji kazne, nego je dopuštao da njemu podređeni i druge osobe nastave s takvim radnjama, u čemu je i osobno sudjelovao.

ŽDO 61-godišnjega drugookrivljenika tereti da je, kao pripadnik vojne policije, nezakonito lišavao slobode civile nesrpske nacionalnosti i privodio ih u zatvor u bivšemu Kazneno-popravnom domu Staroj Gradiški, dolazio onamo sam ili s drugim pripadnicima pobunjeničkih snaga te fizički i psihički zlostavljao zatočene civile i ratnog zarobljenika.

Trećeokrivljenika (59) kao zapovjednika stanice milicije u Okučanima i još četvoricu okrivljenika kao pripadnike milicije tzv. SAO Krajine u Okučanima optužnica tereti da su nezakonito zarobljene civile držali bez hrane, vode i osnovnih higijenskih uvjeta te da su ih prilikom svakodnevnih ispitivanja tukli gumenim i drvenim palicama, rukama, nogama, električnim kabelima i kundacima, mučili elektrošokovima, prisiljavali da dižu užarene predmete i jedu sol te da su ih na druge načine psihički i fizički zlostavljali, nanosili im ozljede i premlaćivali do smrti.

Na opisani način optuženici su zlostavljali 21 civila i jednog zarobljenog pripadnika Hrvatske vojske, a od posljedica mučenja umrlo je šest osoba.

Pročitajte više