Poduzetnicima u turizmu u 2015. na raspolaganju 300 milijuna kuna iz EU fondova

Foto: Hina

DOMAĆIM poduzetnicima iz sektora turizma koji žele podići svoju konkurentnost na tržištu Ministarstvo poduzetništva i obrta na raspolaganje će staviti čak 300 milijuna kuna iz fondova Europske unije, najavio je danas ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras povodom otvaranja Javne rasprave za poziv "Podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela“.

Natječaj se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. koji se financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Po okončanju javne rasprave, bit će otvoren hotelima, aparthotelima, turističkim naseljima, hotelima baštine i difuznim hotelima koji uredno posluju u Hrvatskoj kao mala i srednja poduzeća, priopćili su iz Ministarstva.

"Mali i srednji poduzetnici u turizmu okosnica su hrvatskog gospodarstva, a ovim projektom pružamo im priliku da podignu kvalitetu svojih objekata i ponude te tako produže trajanje turističke sezone i izravno povećaju atraktivnost cijele destinacije. Dobri turistički projekti povećavaju zadovoljstvo gostiju i šire pozitivnu sliku o Hrvatskoj, a važno je i što otvaraju nova radna mjesta", rekao je ministar Maras.


Postoje uspješni primjeri projekata

Poduzetnici će moći ostvariti od milijun do čak deset milijuna kuna potpora za izgradnju i opremanje novih ili rekonstrukciju i opremanje postojećih građevina, ulaganja u dodatni sadržaj koji doprinosi produljenju turističke sezone i atraktivnosti na destinaciji te za specijalizirane treninge, savjetovanja i nastupe na turističkim sajmovima, navode iz Ministarstva.

Maras je istaknuo kako je ministarstvo prošle godine provelo sličan natječaj u sklopu kojeg je devet turističkih projekata dobilo 113,27 milijuna kuna.

"Pozivam sve poduzetnike koji smatraju da je novac iz Europske unije teško dostupan da pogledaju slučaj malog hotela Vila Rova u Malinskoj na otoku Krku, koji je zahvaljujući sredstvima iz Europske unije u samo 180 dana narastao u hotel s 4* s novim katom, wellnessom, vanjskim bazenom i brojnim popratnim sadržajima. Ako imate viziju, kvalitetan projekt i želju za ulaganjem i napretkom u turizmu, ovo je poziv za vas", dodao je ministar.

Pročitajte više