Pokrenuta internet stranica za zapošljavanje osoba s invaliditetom

Screenshot: drugo-lice-invalidnosti.org

POKRENUTA je internet stranica za zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Web platforma "Drugo lice invalidnosti" realizirana je u sklopu istoimenog projekta, a ima za cilj unaprijediti mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom motiviranjem poslodavaca za zapošljavanje i pružanje podrške osobama s invaliditetom na slobodnom tržištu rada.

"Želimo ovom kampanjom potaknuti i osobe s invaliditetom na aktivniju ulogu u životu zajednice, ali prije svega poslodavcima pokazati da osobe s invaliditetom imaju znanja, sposobnosti i kompetencije da žive od svog rada", rekao je Ante Raos, predsjednik Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije kao predstavnik nositelja projekta.

Dodaje kako je svrha ovog projekta potaknuti invalidne osobe da izađu na tržište rada, ali i da se poslodavcima promjeni percepcija gledanja na invalide, kao građane drugog reda.

"Da ćemo stvoriti preduvjete da se osobe s invaliditetom školuju u pravcu koje potrebuje tržište rada, i da osobe s invaliditetom biraju mjesto rada i stanovanja."

Poslodavci na jednom mjestu mogu naći sve profile

Na danas predstavljenoj platformi osobe sa invaliditetom mogu stavljati svoje životopise, ali i kratke video uratke o svom životu.


"A poslodavci onda mogu na jednom mjestu naći sve poslovne profile, vidjeti kroz te filmiće njihovu funkcionalnost, tako da maknu one predrasude o invaliditetu", rekla je Mihaela Jović-Karešin, predsjednica Udruge za rehabilitaciju i edukaciju VISOKI JABLANI kao predstavnica partnera na projektu.

Platforma će kroz forume služiti i kao direktna komunikacija invalidnih osoba i poslodavaca.

"Pridružite se svi skupa www.drugo-lice-invalidnosti.org . Potrebno je prijaviti se na forum, ali to smo olakšali do maksimuma, može se direktno sa Facebooka."

A poslodavci danas uglavnom zapošljavaju osobe s invaliditetom samo zbog subvencija države.

Naime, još uvijek je snažna percepcija kako invalidne osobe nisu dovoljno osposobljene za obavljanje poslova koji se traže na tržištu rada.

"Većinom misle da neće zadovoljiti u radnom procesu, da će pobolijevati i puno izostajati s posla. To je jedna zabluda zato što osobe s invaliditetom ulažu mnogo veći napor i mnogo više entuzijazma, nego, uvjetno rečeno, zdrave osobe", kaže Aleksandra Hajdić iz splitskog područnog Zavoda za zapošljavanje.

Ipak , Projekt Drugo lice invalidnosti imao je dobar odjek kod Hrvatske udruge poslodavaca.

Možda to ne treba čuditi kada se zna da od početka iduće godine na snagu stupa novi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

Prema njemu poslodavci će morati poštivati kvote, prema kojima su na 20 zaposlenih dužni zaposliti i jednu osobu sa invaliditetom.

Pročitajte više