Matić potpisao ugovore o sufinanciranju ulaganja u infrastrukturu prilagođenu invalidima

Matić potpisao ugovore o sufinanciranju ulaganja u infrastrukturu prilagođenu invalidima

Foto: Hina

MINISTAR branitelja Predrag Matić potpisao je danas u vodičkoj Gradskoj vijećnici ugovore s čelnicima 16 jedinica lokalne samouprave kojima je Ministarstvo odobrilo bespovratna sredstva za sufinanciranje ulaganja koja se provode u skladu s Projektom rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom.

Ministar Matić potpisao je ugovore o sufinanciranju s predstavnicima Bjelovarsko-bilogorske županije, gradova Belišće, Duga Resa, Krk, Labin, Lepoglava, Osijek, Pazin, Požega, Pula, Rijeka, Sveta Nedjelja i Vodice te općina Jelsa, Kali i Velika Pisanica.

Za ulaganja čiji je cilj pristupačnošću približiti objekte osobama s poteškoćama u kretanju, u 2014. godini Ministarstvo branitelja je osiguralo sredstva u ukupnom iznosu od 1,5 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gradu Vodice, koji je bio domaćin događanja, odobreno je 100 tisuća kuna za kupnju i ugradnju aqualiftera na gradskoj plaži, čija nabava ukupno stoji 145 tisuća kuna.

U suradnji s udrugama osoba s invaliditetom, Ministarstvo branitelja taj projekt provodi još od 2004. godine. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora od 2004. do 2013. godine iznosi oko 14 milijuna kuna za ukupno 74 jedinice lokalne i područne samouprave.

Taj je projekt dosad proveden u 11 županija, 53 grada i 10 općina, a potrebama osoba s poteškoćama u kretanju dosad su prilagođena 123 objekta.

Uz građevinske objekte, problem pristupačnosti rješava se i za ostale sadržaje koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu, kao što su kupališta, gradski bazeni, učionice, dizala, prilagođavaju se rubnjaci i nogostupi, semafori se opremaju zvučnom signalizacijom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara