Policija pozvala Assangea na predaju, on im odbrusio: Nema šanse da me uhvatite!

BRITANSKA policija predala je jučer osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu zahtjev da se javi u policijsku postaju, što bi bio prvi korak u postupku izručenja Švedskoj, u kojoj je tražen zbog optužbi za silovanje i napade na dvije žene, javlja BBC. Pismo je dostavljeno veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, u kojem se Assange kriva već devet dana, čekajući odluku ekvadorskih vlasti o njegovom zahtjevu za azil.

Assange je, očekivano, odlučio ignorirati poziv policije iz "straha da će potajno biti izručen Washingtonu". Njegov odvjetnik ga je, tvrdi Assagne, upoznao sa svim pravima te mu objasnio da ima potpuno pravo ignorirati pismo policije. U razgovoru za BBC potvrdio je da "nema šanse da se preda".

Assange se sakrio u veleposlanstvo Ekvadora nakon što je Vrhovni sud Velike Britanije odlučio da može biti izručen Švedskoj. No, ono čega se Assange još više boji je mogućnost da ga Švedska izruči SAD-u, gdje je tražen zbog otkrivanja stotina tisuća povjerljivih diplomatskih dokumenata.

Uhićen je u Londonu u prosincu 2010. godine na zahtjev Švedske i posljednjih 18 mjeseci proveo u borbi protiv izručenja. Britanske vlasti već su izjavile da je, sve dok se nalazi u ekvadorskoj ambasadi, izvan njihovih ruku, ali čim je napusti bit će uhićen zbog kršenja uvjetne kazne. Ekvador još uvijek razmatra njegov zahtjev za azilom.

Pročitajte više