Poljoprivrednici Slavonije: Teška vremena tek dolaze!

Foto: Čitatelj

TEŠKO razdoblje tek sada dolazi za stanovnike poplavljenih područja; proizvođači su izgubili sve te je nužno osigurati rješenja kako poljoprivredni proizvođači iz poplavljenih područja u narednim mjesecima ne bi ostali bez potrebnih donacija i pomoći-   zaključeno je na jučer održanom satanku Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i Ministarstva poljoprivrede.

Velika potreba za žitaricama

Članovi HPK su od početka teških poplava otvorili svoja imanja za stoku, poslali kamione za prijevoz stoke i stočne hrane te stočnu hranu- istaknuto je na sastanku sazvanom zbog nastavka humanitarne pomoći poljoprivrednim proizvođačima istočne Slavonije.

Naglašeno je da je velika potreba za žitaricama i koncentriranom hranom stoga su članovi Upravnog odbora HPK osigurali dodatnih 100 tona žitarica i koncentrirane hrane koja će u daljnjih tjedan dana poslati u selo Nijemci, mjesto ispostave žitarica i koncentrirane hrane.

Veterinarska i Savjetodavna služba zajednički će na terenu pratiti stanja životinja i potrebne količine hrane, a Županija će koordinirati lokacije ispostave hrane. Predsjednik HPK, Mato Brlošić naglasio je da će članovi HPK i dalje slati stočnu hranu potrebitima, te bi u narednom razdoblju bilo dobro da država osim financijske pomoći sklopi ugovore s velikim proizvođačima stočne hrane i na taj način pomogne proizvođačima.

Plan mjera prije povratka životinja

Također, Brlošić je još jednom predložio izradu izvanrednog pravnog akta koji će omogućiti naknadu štete samo onim proizvođačima koji su iz poplavljenih područja. Nadalje, predložio je što hitniju isplatu poticaja za 2013. godinu kako bi se na najbrži način pomoglo proizvođačima poplavljenih područja.

Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji s Ministarstvom zdravlja izradilo Plan mjera na ugroženim i rubnim područjima u svrhu zaštite i kontrole zdravlja ljudi i životinja. Plan se provodi koordinirano s Općim planom sanacije poplavljenih područja.


Plan mjera prije povratka životinja uključuje:

Aktivnosti prije povlačenja vode koje se provode na ugroženim područjima, na rubnim područjima i područjima gdje se nalaze privremeno smještene životinje: Zbrinjavanje živih životinja, zbrinjavanje lešina životinja (organizirano neškodljivo uništavanje), deratizacija naseljima koja graniče s poplavljenim područjima, zbog migracije glodavaca sa poplavljenih na nepoplavljena područja, također označavanje i cijepljenje svih premještenih/udomljenih pasa za koje nisu dostupni identifikacijski podaci te utvrđivanje podataka o vlasnicima predmetnih životinja.

Aktivnosti nakon povlačenja vode s poplavnih područja -čišćenje, pranje i dezinfekcija štala i popratnih objekata za spremanje hrane za životinje, jame gnojnice; Čišćenje, pranje i dezinfekcija vodoopskrbnih objekata; deratizacija, osposobljavanje objekata/nastambi za prihvat životinja.

Plan mjera nakon povratka životinja uključuje nadziranje zdravlja životinja i provođenje ciljanih mjera u svrhu zaštite zdravlja životinja i javnog zdravlja te kontinuirana deratizacija.

 

Pročitajte više