Poljski premijer zaustavio ratifikaciju ACTA-e: Sporazum možda u potpunosti bude odbačen

POLJSKI premijer Donald Tusk prošlog je petka najavio kako će suspendirati ratifikaciju ACTA sporazuma u svojoj zemlji.

Podsjetimo, ACTA je izazvala brojne kontroverze u manje više svim zemljama koju su dale pristanak za ovaj sporazum, a najglasniji i najodlučniji u svojim protestima bili su upravo Poljaci. Nakon što je otkriveno da je i poljska vlada potpisala pakt, danima su u velikom broju izlazili na ulice i prosvjedovali protiv "gaženja slobode izražavanja i govora", posebno na internetu.

Konzultacije nisu bile potpune


Očito je i Tusk osjetio kako bi političke posljedice olako danog pristanka na ACTA-u mogle biti pogubne za njegovu vladu, pa je odlučio kupiti malo vremena i čekati da se situacija smiri i stoga najavio odgodu ratifikacije.

Na konferenciji za novinare je objasnio kako se proces suspendira jer je "potrebna detaljnija analiza prije nego ACTA postane dio poljskog zakona. Priznao je da razina analize od strane poljskih vlasti nije bila na zadovoljavajućoj razini. "Konzultacije o ACTA-i bile su nedovoljne i nedovršene. Vrlo sam ljut na svoje suradnike", rezolutno je kazao Tusk, uz naznaku da je on osobno uložio mnogo truda kako bi pitanje slobodnog interneta postalo predmetom stalnog dijaloga, javlja Warsaw Business Journal.

Postoji mogućnost potpunog odbacivanja ACTA-e

Naglasio je kako je podrobno proučio dokumente vezane uz ACTA-u, savjetovao se s ministrima i na kraju zaključio da konzultacije nisu kompletne. Iako je naznačio kako ne želi da Poljska uništi svoju reputaciju zemlje koja se bori protiv "intelektualnog piratstva", kazao je kako ne isključuje mogućnost da Poljska u potpunosti odbaci ACTA-u ako se pokaže da će ona predstavljati rizik za privatnost internet korisnika.

Na kraju je napomenuo kako proces ratifikacije neće na dnevni red doći prije kraja 2012. godine.

Pročitajte više