Porošenko imenovao bivšeg predsjednika Gruzije Saakašvilija guvernerom Odese

Foto: FAH

BIVŠI gruzijski predsjednik Mihael Saakašvili imenovan je u subotu guvernerom strateške ukrajinske regije Odesa kako bi sačuvao tamošnji suverenitet i pokrenuo borbu protiv korupcije.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predstavio je Saakašvilija (47) u Odesi regionalnim dužnosnicima kao "velikog prijatelja Ukrajine".

Porošenko je kazao da je glavni cilj novog guvernera, kojem je u petak dodijelio ukrajinsko državljanstvo, "očuvati suverenitet, teritorijalni integritet, neovisnost i mir", naglasivši da je najvažniji rat onaj protiv korupcije.

Grad Odesa koji broji milijun stanovnika najvažnija je ukrajinska luka, a nalazi se u blizini Transdnjestrije, secesionističke moldavske regije u kojoj su smještene ruske trupe.

Rusija je odmah žestoko osudila imenovanje Saakašvilija, rekavši da je imenovanje osobe optužene za zločine protiv gruzijskog naroda "duboki simbol demokracije na kijevski način koju blagonaklono promatra Zapad".

Saakašvili, predsjednik Gruzije od 2004. do 2013. optužen je za zlouporabu položaja i sada živi u Kijevu. On je kao predsjednik vodio prozapadnu politiku približavajući Gruziju NATO-u. Sukobio se s Rusijom u rusko-gruzijskom ratu u kojem je Gruzija pretrpjela teški poraz a nakon toga Saakašvili je izgubio na popularnosti, a protivnici su ga optužili za autoritarnost, korupciju i kršenje ljudskih prava.

 
 
 
 

Pročitajte više