Poslušajte odgovor ministra Grčića o datumu prve investicije u Hrvatsku: Počela je s radom radna skupina!

Foto: Davor Pongračić (Cropix)

POTPREDSJEDNIK Vlade za gospodarstvo Branko Grčić obrazložio je u razgovoru Vladin plan da se zakonom ograniči iznos minusa na tekućim računima. Rekao je i kako petrokemijska industrija, Petrokemija, Dina i Dioki nisu od strateškog državnog interesa te otkrio da će prva velika javna investicija za oporavak gospodarstva krenuti do kraja godine, a to će biti izgradnja pruge Dugo Selo-Križevci.

Vlada razmišlja o izmjenama Zakona kojima bi minuse na tekućim računima ograničila na iznos jedne mjesečne plaće.
 
To je prijedlog koji na neki način pokušava unaprijed disciplinirati građane u odnosu na same sebe, a to je da se troši ono što se zaradi. Kad se ti dugovi, ti minusi nagomilaju onda znate kud to ide. Sve do ovrha nad televizorom ili, nedaj Bože, namještajem i tako dalje.
 
U predizbornom Planu 21 govorili ste, uz ostalo, o industrijalizaciji i jasnoj politici Vlade prema razvoju industrije, pa i Petrokemiji, kemijskoj industriji. Ima li Vlada jasnu politiku kad je u pitanju taj sektor? Je li to prodaja Petrokemije, Dine, Diokija privatnim, stranim investitorima ili nešto drugo?
 
Vi ste bili svjedoci da smo prije otprilike mjesec dana s ruskim partnerima dogovarali neke nove, alternativne izvore plina, a taj plin bi trebao biti jeftiniji negdje 15-20% što bi, recimo Petrokemiju pretvorilo iz tvrtke gubitaša u tvrtku dobitaša, koja posluje s profitom.
 
Zašto se uopće država želi povući iz te vrste gospodarenja? Je li država loš gospodar? Mislite li da će privatni sektor ili, recimo, ruski državni sektor to bolje voditi?
 
To nije prirodni monopol. Ta tvrtka nije prirodni monopol gdje bi država imala nekog strateškog interesa da ustraje na većinskom vlasništvu i da kontrolira poslovanje jedne takve tvrtke. To ne znači da se u ovom trenutku ozbiljno razmišlja o privatizaciji ili nečem sličnom.
 
Jesu li Dina i Dioki, ako ne strateški, barem od ikakvog interesa?
 
Sada je situacija jako teška s obzirom na akumulirane dugove tih tvrtki i mislim da je prolazak nekog strateškog partnera, a o čemu je već bilo riječi, a bilo je čak i pokušaja, neuspješnih na žalost, jedno od ključnih rješenja za ove tvrtke.
 
Plan za spas gospodarstva koje nudi Vlada temeljen je na javnim investicijama koje bi trebale nadomjestiti privatne. Tih je planova tijekom 2012. predstavljeno nekoliko. Posljednji u prosincu, kada Vam je, nakon odlaska Radimira Čačića, pripala uloga glavnog čovjeka u Vladi za investicije. Od tada što je konkretno učinjeno? Kada možemo očekivati prvu veliku investiciju i koja će to biti?
 
Počela je s radom radna skupina za potporu javnim investicijama. Mi radimo sada na pripremi nekoliko velikih projekata, posebno u obnovi željezničkih pravaca. Do kraja godine mi ćemo sigurno, ako riješimo problem s otkupom zemljišta, aktivirati projekt Dugo Selo-Križevci. To je projekt vrijednosti više od 200 milijuna eura.

 

Pročitajte više