Potop i olujno nevrijeme diljem Jadrana: Poplave od Pule do Makarske, "plivala" i autocesta kod Vrgorca

Foto: Andrea Banović, DHMZ, Regional Express

KIŠNO nevrijeme pogodilo je danas gotovo čitavu Hrvatsku, a najgore je u Istri, Kvarneru i Dalmaciji gdje je zbog očekivanog grmljavinskog nevremena izdano crveno upozorenje Meteoalarma.

Na području Istre, Kvarnera i Dalmacije očekuje se više od 70 mm kiše, s tim da u Dalmaciji puše i olujno jugo. Prema podacima s pljusak.com, na području Istre u posljednjih šest sati pale su veće količine kiše. Najviše kiše palo je na području Pule, čak 47 litara po četvornom metru te na području Rovinja, gdje je palo 36 litara kiše po četvornom metru.



Poplavljen centar Pule

Kako javlja Glas Istre, obilna kiša na području Pule izazvala je ozbiljne probleme u samom centru grada - zbog velike količine kiše koja se obrušila na Pulu u kratkom razdoblju na nekoliko lokacija su poplavljene ceste.

Veća količina vode nakupila se na cesti ispred pulske Robne kuće te na punktovima gdje uobičajeno za većih kiša ima problema s odvodnjom. Na terenu su pulski vatrogasci koji saniraju štetu. Teškoća je bilo i na porečkom području, gdje je također poplavljeno nekoliko ulica i kuća.

Zbog obilnih kiša intervencije u Puli

U Puli ponovo problemi zbog obilne kiše koja pada u cijeloj Istri.


Osim prometnica, poplavljeni su brojni podrumi, te stambeni i poslovni prostori, doznajemo od dežurnog u OKC-u pulske javne vatrogasne postrojbe.

"Trenutno je bilo 20 do 25 dojava, centar grada i nešto malo prigradska naselja. Borimo se s vodom", kaže. Kiša je poplavila ceste i nekoliko kuća i u Poreču.

Obilna kiša i u Zadru

Zbog obilne kiše koja je danas ujutro počela padati na zadarskom području također su nastali problemi u prometu, a pojedine ulice su poplavljene. U Zadru su pale 53 litre kiše po četvornom metru, a zbog obilnih oborina pod vodom su se našli dijelovi centra te zadarska riva. Iz Javne vatrogasne postrojbe Zadarske županije doznaje se da se ispumpavala voda iz stambenih i skladišnih prostora u prizemljima zgrada. Vatrogasci su intervenirali i u Bibinjama te u podvožnjaku na ulazu u Biograd, gdje je zapeo autobus.

U Puli je jutros palo 45 litara kiše po četvornom metru, a zbog velikih količina vode na prometnicama te poplavljenih podruma i poslovnih prostora na teren su izašli i pulski vatrogasci. "Vatrogasci su interevenirali u dvadesetak slučaja, a intervencije su se uglavnom odnosile na ispumpavanju vode iz poplavljenih podruma i poslovnih prostora. Vatrogasci su i dalje na terenu i još uvijek ne znamo pravo stanje", izjavio je Hini zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Pula Klaudijo Karlović.


Prema podacima Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Pazinu, najviše kiše u Istri palo je u Puli i Poreču, u kojem je palo tridesetak litara po četvrnom metru.

Prema podacima istarske policije jutros se dogodila samo jedna prometna nesreća kada je, uslijed skliskog i mokrog kolnika, vozilo u Fondolama po kraj Pule sletjelo s ceste te je jedna osoba ozlijeđena.

Kišno nevrijeme zahvatilo Makarsko primorje

Grmljavinsko nevrijeme praćeno vrlo jakom kišom zahvatilo je danas oko podne Makarsku i cijelo Makarsko primorje.

Od jutros u 8 pa do 13 sati palo je 48 litara kiše po metru četvornom, a u samo tridesetak minuta poslije podne palo je 40 litara kiše po četvornom metru, informacija je makarskoga Gradskog centra Osejava.

Zbog jake kiše i poplavljenih prizemnih i podrumskih prostorija vatrogasci su imali četrdesetak intervencija.

Čitateljica nam je poslala fotografiju koja je snimljena danas oko 13.20 sati na autoputu kod Vrgorca, a koja prikazuje kako je autocesta u potpunosti poplavljena.

Kišovito sve do utorka

Na sjevernom Jadranu danas će prevladavati pretežno do posve oblačno uz povremenu kišu ili grmljavinske pljuskove, a mjestimice su moguća i kraća sunčana razdoblja. U unutrašnjosti je dan započeo uz mjestimičnu maglu ili sumaglicu te kišu koje će biti i tijekom dana. U Dalmaciji umjereno do pretežno oblačno, a bit će i kiše ili grmljavinskih pljuskova.


Na kopnu će puhati slab, u gorju povremeno umjeren jugozapadnjak, u Slavoniji i južni vjetar, a na Jadranu slabo i umjereno, povremeno jako jugo, na Kvarneru i južni vjetar.

Najniže temperature zraka jutros su se kretale od 13 do 18°C na kopnu te između 19 i 24°C na moru. Najviše dnevne u većem će dijelu zemlje biti između 22 i 26°C, samo će u gorju biti koji stupanj manje.

Sutra će na sjevernom Jadranu i dalje biti promjenjivo do pretežno oblačno uz povremene pljuskove koji mogu biti praćeni grmljavinom, ali i kraća sunčana razdoblja. Pljuskova će biti i u unutrašnjosti, a prevladavat će oblačno vrijeme. Samo će na krajnjem sjeveru i zapadu biti nešto vedrijih razdoblja. U Dalmaciji će prevladavati umjerena naoblaka, ali pljuskova može biti i u zaleđu i na obali te otocima.

U kopnenim će predjelima vjetar biti slab, u gorju u prvom dijelu dana povremeno umjeren, jugozapadni. Na Jadranu će u noći puhati umjereno jugo, danju će vjetar oslabjeti. Uz zapadnu obalu Istre će biti zapadnjaka.

Ujutro će se u kontinentalnoj Hrvatskoj mjeriti između 14 i 18°C, u morskoj od 17 do 22°C. Danju toplo, u većini predjela između 21 i 26°C, u gorju od 18 do 21°C. 

Na početku novog tjedna se nastavlja razdoblje nestabilnog vremena diljem zemlje. Moguća su kraća sunčana razdoblja ali će kiša i grmljavinski pljuskovi biti česta pojava, a oborine lokalno mogu biti obilnije, osobito u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Vjetar na kopnu slab do umjeren, s jugozapadnjaka će okrenuti na sjeverne smjerove. Na Jadranu će vjetar okretati s umjerenog juga na jaku buru s olujnim udarima koja će se do večeri proširiti po cijeloj obali.

Jutarnje temperature kretat će se od 14 do 17°C u kontinentalnim predjelima te između 18 i 22°C u morskim. U najtoplijem će dijelu dana u unutrašnjosti osjetno zahladiti pa će se posvuda mjeriti od 15 do 19°C dok će na obali i otocima biti između 19 na sjeveru i 25°C na jugu.

Jadran zahvatila mezoskalna oluja

Nakon nekoliko dana pauze, subota je donijela burna meteorološka zbivanja u dijelu zemlje, odnosno, većim dijelom na Jadranu, piše Crometeo. Meteorološki gledano, zanimljivo je da je dijelove Jadrana pogodilo vrlo jako nevrijeme iako se nigdje u našoj blizini nije nalazio ciklonalni centar, niti je u blizini bilo atmosferskih fronti.

Nad istočnom Europom, područjem zapadno od Irske te područjem Alpa i dijela balkanskog poluotoka tijekom dana bilo je u polju povišenog tlaka zraka. Nad zemljama Beneluksa nalazila se slabo izražena ciklona, a znatno dublja zapadnije od obala Portugala, nad Atlantikom. Nad našim poduručjem tijekom dana tlak je bio malo povišem, iznad Dinarida dosezao je gotovo 1020 hPa. U prizemlju su zato dominirali južne varijante vjetrove. Da bi bolje objasnili vremenska zbivanja nad nama morat ćemo poći znatno više u troposferu.


Već su potekle noći sondažna mjerenja detektirala vrlo visoke CAPE vrijednosti iznad srednjeg Sredozemlja, od 1500 do 4000 J/kg. Ova zračna masa bila je vrlo bogata maritimnom vlagom. Već spomenuta jaka prizemna ciklona zapadnije od Portugala velik je dio Europe, osobito južne, uvela u izraženo zapadno visinsko strujanje, a izlazni krak mlazne struje preko Iberskog poluotoka dopirao je preko sjeverne Italije sve do našega područja. Tako je zračna masa porijeklom sa sjeverozapada Afrike putovala preko zapadnog Sredozemlja, donoseći nam topao i vlažan zrak. Vrijednosti smicanja vjetra u sloju 0-6km bila su uglavnom od 20 do 30m/s, pa su nastajuće oluje brzo prerastale u organizirane konvektivne sustave.

Još se u noći s petka na subotu iznad sjeverne Italije stvorio snažan konvektivni sustav, a u rano jutro se premjestio nad sjeverni Jadran. Sustav je donio neobično snažnu grmljavinsku aktivnost. Olujni sustav bio je najjači dok se jezgrom nalazio nad morem srednjeg Jadrana. Satelitske snimke otkrile su da je temperatura vrhova oblaka ovog olujnog sustava pala do čak -70°C, što ukazuje na veliku vjerojatnost da je oblak dosezao 13 kilometara u visinu! Olujni se sustav preko srednjeg Jadrana nastavio kretati prema južnom, te prema južnoj BiH i Crnoj Gori.

Impresivne satelitske snimke nad našim područjem prenijele su gotovo sve web stranice meteorološkog sadržaja jer je olujni sustav pomalo podsjećao na izvan tropski olujni sustav.

Iz svega navedenog možemo zaključiti da je u subotu preko Jadrana i dalje prema Balkanskom poluotoku prošao mezoskalni konvektivni sustav (MCS). Radi se o sustavu grmljavinskih oluja koje su na organiziranijem stupnju od izoliranih grmljavinskih oluja, ali ipak manje organiziran od vantropskih ciklona. Obično traju nekoliko sati ili više, baš kao što je to bio slučaj nad Jadranom tijekom subote. Neke su poznate meteorološke stranice naznačile mogućnost da bi se moglo raditi o mezoskalnom konvektivnom kompleksu (MCC), koji je posebna vrsta MCS-a u kojem se područje hladnih oblaka (hladnije od -32°C) prostire na više od 100,000 četvornih kilometara, a sami vrhovi oblaka se prostiru na najmanje 50.000 km2 s temperaturama ne višim od -52°C. Ovaj drugi uvjet je sigurno zadovoljen u subotnjem olujnom sustavu nad Jadranom.

Usprkos impresivnom izgledu na satelitu i rekordnom broju električnih pražnjenja ovoga kalendarskog ljeta (po podacima sustava za detektiranje munja Blitzortung, u samo jednom odabranom područje otvorenog mora srednjeg Jadrana površine 5 kilometara kvadratnih, detektiran je intenzitet električnih pražnjenja iz oblaka od 1211 udara unutar 20 minuta!).

Potop u Makarskoj i Zadru, u Italiji izmjereno 37°C!

Čak 101 litra kiše po kvadratnom metru pala je tijekom subote na Crometeo mjernoj postaji Zadar Poluotok, od čega je većina pala u nekoliko jutarnji sati. Na DHMZ postaji Zadar Puntamika palo je 67 mm oborine. Mjerna postaja Vodice Olimpija primila je 60 mm oborine, tako da se na ovoj postaji količina oborina od početka mjeseca popela na 237 mm. Krvavica pored Makarske je primila 57 mm, a na listi postaja na kojima je palo 50 ili više litara su još Pula 52, Bilice 51, te Pirovac, Šibenik - Dubrava, Makarska i pulski aerodrom s 50. Svi krajevi Jadrana su dobili kišu, a obilnijih pljuskova je bilo i zaobalju te u Lici. Kiše i pljuskova je bilo i u velikom dijelu unutrašnjosti, ali je su oborine bile znatno manje izražene nego na Jadranu. Sjeverni krajevi zemlje ostali su potpuno suhi.

Već spomenute velike količine oborina koje su pale na zadarskom, šibenskom i makarskom području uzrokovale su lokalne poplave. Njih je bilo i južnim dijelovima susjedne BiH.

U drugom dijelu dana, a osobito navečer, vrijeme se postupno smirilo jer je sustav odmakao na istok, a ponegdje je bilo i duljih sunčanih razdoblja u drugom dijelu dana. Na Jadranu je puhalo jugo koje je prijepodne mjestimice imalo vrlo jake udare na moru.

Usprkos oblacima i kiši, dan je bio topao i vrlo topao s najvišim dnevnim temperaturama u većini predjela od 21 do najviših 275C, koliko je izmjerenu u Komiži.

Ipak, afrička zračna masa “zapaprila” je temperature u nama susjednoj Italiji. Tako je čak 37°C izmjereno u zračnoj luci Decimomannu na jugu otoka Sardinije, a gotovo u cijeloj južnoj Italiji temperature su bile iznad 30°C tijekom subote!

Animacija satelitska snimke, procjene oborina i udara munja tijekom nevremena 20.9.2014. (WetterOnline/Eumetsat):

Pročitajte više