Potvrđeno: Maloprodaja porasla za 4,5 posto

Foto: scx.hu

KONAČNI podaci o prometu u trgovini na malo za srpanj potvrdili su prve rezultate: realni godišnji rast od 4,5%.

U odnosu na lipanj, prema desezoniranim podacima, promet u trgovini na malo bilježi rast i u nominalnim i realnim iznosima (1,2% odnosno 1,6%). Promatrano prema izvornim, neprilagođenim indeksima trgovina na malo u srpnju zabilježila je realan godišnji rast od 4,6% odnosno 16,7% mjesečno, navode analitičari RBA.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo prema izvornim neprilagođenim indeksima realno je viši za 2,4% (nominalno 1,5%) u odnosu na isti period lani.

U strukturi nominalnog indeksa prometa od trgovine na malo najveći udio imaju nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama s udjelom od čak 40,9%, a slijedi ga promet motornim gorivima i mazivima s udjelom od 20,1%. Promet motornim gorivima i mazivima je zabilježio godišnji pad za 2,8% (6,2% u prvih sedam mjeseci), dok je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u odnosu na srpanj lani porastao za 8,8% (4,8% u prvih sedam mjeseci).

Kupuju se uglavnom osnovne namirnice

"Veliki udio nespecijaliziranih prodavaonica pretežno živežnim namirnicama pokazuje kako je i dalje potrošnja prvenstveno usmjerena na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba", pojašnjavaju analitičari RBA.

Doprinos padu prometa motornim gorivima i mazivima došao je i od pada cijena tekućih goriva koje su u srpnju bile niže za 22,1% godišnje (u prvih sedam mjeseci -23,%), dok su cijene goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva u srpnju na godišnjoj razini niže za 9% (u prvih sedam mjeseci -9,4%). Prodaja novih automobila u srpnju je porasla za 8,6% (u prvih sedam mjeseci rast od 2,9% ili 706 vozila više u odnosu na isto razdoblje lani). Uz godišnji pad cijena motornih vozila u srpnju (-1,8%), te istovremeni rast cijena motocikala od 1,7% godišnje, vrijednost ukupnog prometa motornim vozilima, dijelovima i priborom za motorna vozila i motocikle porasla je za 0,5% godišnje. Promatrano u prvih sedam mjeseci njihova vrijednost je niža za 1,5%.

"U narednom periodu prisutni nepovoljni uvjeti na tržištu rada, uz vraćanje dijela sezonski zaposlenih u status nezaposlenih, ograničavat će snažniju potrošnju u maloprodaji. Ipak, na razini godine očekujemo pozitivnu stopu godišnjeg rasta prometa u trgovini na malo", smatraju analitičari RBA.

Pročitajte više