Predsjednik IDS-a Miletić i Milanović sutra o suradnji, Miletić: Ne odustajemo od decentralizacije

Foto: FAH

PREDSJEDNIK IDS-a Boris Miletić u četvrtak je u Puli potvrdio kako će se sutra, nakon polaganja kamena temeljca za gradnju nove pulske Opće bolnice, sastati s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem te razgovarati o stanju u gospodarstvu, ali i o budućem političkom djelovanju, istaknuvši kako s pregovorima ne treba žuriti.

"Sabor stranke će u veljači donijeti svoju izbornu platformu, i to isključivo na temelju programa, nakon koje bi mogli pregovarati s potencijalnim koalicijskim partnerima", izjavio je Miletić za Hinu, dodavši kako su IDS-u uvijek na prvome mjestu program i projekti bitni za Istru.

Istaknuo je kako je dosljednost od iznimne važnosti u politici, a vjerodostojnog jedan od temeljnih postulata političkog djelovanja. "Svi dobro znamo da je 21. točka Plana 21, odnosno decentralizacija kao jedan od ključnih programa, za nas u Istri od iznimne važnosti. Nažalost, pomaci na tom području nisu vidljivi već je, rekao bih, učinjen korak nazad jer je današnji omjer financiranja lokalne zajednice, odnosno regionalne i lokalne samouprave u odnosu na središnji državni proračun, još u nepovoljnijem položaju nego što je to bilo početkom mandata ove Vlade", kazao je predsjednik IDS-a.

Miletić: Nema žurbe oko pregovora

Ustvrdio je kako je bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, kao kandidat stranaka Kukuriku koalicije među kojima je i IDS, u Istri dobio potporu više od 70 posto birača upravo zato što je u svom programu naveo regionalizaciju i Istru kao samostalnu regiju.


Upitan je li o budućoj suradnji već razgovarao s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, Miletić je rekao kako je komunikacija unutar koalicije uobičajena stvar, ponovivši kako će IDS sve svoje pregovore temeljiti na programu i projektima.

"To je tek pred nama, ne treba žuriti. Imamo dovoljno vremena za pregovore, moraju biti poznati svi elementi, među kojima i budući izborni zakon kojeg Sabor treba još usvojiti. Ponavljam, nema potrebe žuriti, mi stabilno djelujemo unutar koalicije i dajemo svoj doprinos", zaključio je.

Nije htio komentirati to što je predsjednica ORaH-a Mirela Holy odbila bilo kakvu suradnju i koaliciju sa SDP-om, rekavši tek kako je to njeno pravo te da mu je teško komentirati poteze čelnika drugih političkih stranaka.

Pročitajte više