Predsjedništvo BiH usvojilo master plan o kandidaturi za EU do kraja 2017. godine

Foto: Hina

BOSNA i Hercegovina bi do kraja 2017. godine mogla dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji pod uvjetom da odmah počne provoditi nužne gospodarske i političke reforme, uključujući provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", ustvrdio je u četvrtak u Sarajevu član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Nakon sjednice državnog vrha on je novinarima kazao kako je Predsjedništvo BiH usvojilo dokument pod nazivom master plan integriranja BiH u Europsku uniju.

"Riječ je o planu vremenskih aktivnosti potrebnih da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za članstvo u EU", pojasnio je Ivanić.

Tri cjeline

Dokument kojega je usvojilo Predsjedništvo BiH zapravo se odnosi na tri cjeline: plan gospodarskih reformi, uspostavu jedinstvenog mehanizma koordinacije odnosa između BiH i EU te provedbu presude "Sejdić-Finci" kojom je BiH dobila zadaću ukloniti iz ustava i izbornog zakona odredbe koje diskriminiraju pripadnike nacionalnih manjina u izbornom procesu.

Upravo provedba presude u slučaju "Sejdić-Finci" bila je ključna točka unutarnjih prijepora u BiH sve do 2014. godine jer ključni političari nisu uspjeli postići suglasnost kako riješiti taj problem.


EU je potkraj prošle godine zbog neuspjeha tih pregovora prestala inzistirati na provedbi te presude predloživši da se vlasti u BiH usmjere na gospodarske i socijalne reforme.

Ivanić je u četvrtak potvrdio kako ovo pitanje ipak ostaje uvjet da BiH dobije status kandidata za članstvo u EU pa će se na njegovu rješavanju početi ponovo raditi i to odmah.

Plan gospodarskih reformi

Od Vijeća ministara BiH, vlada entiteta i deset županija unutar Federacije BiH te distrikta Brčko Predsjedništvo BiH je zatražilo da u toku od sedam dana dovrše i predstave plan gospodarskih reformi na kojemu Bruxelles inzistira kao na prvoj kratkoročnoj zadaći, a odmah nakon toga morao bi uslijediti konačan dogovor i o mehanizmu koordinacije odnosa s EU.

Najveći problem kod plana ekonomskih reformi, kako je potvrdio Ivanić, trenutačno je radno zakonodavstvo u BiH koje se mora uskladiti s europskim standardima.

"Moraju se smanjiti porezna i druga opterećenja na rad, a s druge strane socijalna davanja moraju se temeljiti na stvarnim potrebama", kazao je Ivanić.

Izmjena radnog zakonodavstva

Izmjena radnog zakonodavstva u BiH trenutačno izaziva velike sukobe između vlasti, poslodavaca i sindikata koji strahuju kako u konačnici slijedi značajno smanjivanje sadašnjih prava radnika.


"Ako sve bude u redu početkom naredne godine podnijeli bismo molbu za kandidatski status", kazao je Ivanić.

Iako je priznao kako je riječ o teškim reformama Ivanić je istaknuo važnost činjenice da će u slučaju njihovih provedbi kao potpora proračunima na svim razinama vlasti u zemlji u naredne tri godine biti osigurana inozemna financijska potpora u iznosu od milijarde eura.

Dodatnih 500 milijuna eura EU bi osigurala za financiranje različitih projekata poput onih iz područja infrastrukture.

Dio sredstava je bespovratan, a Ivanić je naznačio kako bi financijska potpora EU mogla biti i veća od ove koja je do sada najavljena.

"Smatramo da je donošenje ključnih reformskih zakona moguće obaviti do kraja ove godine. Najveći je izazov presuda 'Sejdić-Finci' i na tome će se kontinuirano raditi od danas. Uvjeren sam da ćemo dobiti status kandidata kada to riješimo", kazao je Ivanić.

Pročitajte više