Predstečajne nagodbe: Država greškom otpisivala i potraživanja radnika

Foto: Hina

OTKRIVENA je još jedna manjkavost ionako promašenog načina provođenja predstečajnih nagodbi u Hrvatskoj.

Tijekom cijele prošle godine u sklopu rješavanja poreznih i drugih tražbina države otpisivale su se i one po osnovi mirovinskih doprinosa za drugi stup. Prijavljujući tražbine u postupku predstečajne nagodbe dužnika Porezna uprava ih je prijavljivala u paketu s ostalim potraživanjima države iako taj dio mirovinskih doprinosa nisu sredstva koja idu proračunu već na račune kapitalizirane štednje zaposlenika u mirovinskim fondovima, koja ima status privatne imovine. Ispada da je država otpisivala i tražbine kojima nije smjela raspolagati, piše Poslovni dnevnik.
 
Porezna uprava taj problem sada pokušava ispraviti, ali se rješavanje problema svaljuje na trgovačka društva u postupku restrukturiranja. Njima danas prijete ovrhe za potraživanja po otpisanom dijelu mirovinskog doprinosa koji se  izdvaja za drugi stup.
 
Prema sugovornicima Poslovnog dnevnika, taj problem mogao bi biti težak i desetke milijuna kuna otpisanih tražbina za drugi stup. Prema javno dostupnim podacima, država je lani na temelju Zakona o predstečajnim nagodbama otpisala ukupno 201 milijun kuna poreza i drugih državnih nameta, 62,4 milijuna naplatila je stjecanjem nekretnina, a još pet milijuna udjelima u poduzećima dužnicima.

Pročitajte više