Predviđanje stručnjaka: Globalna populacija doseći će vrhunac 2055. godine, nakon toga slijedi pad broja stanovnika

Ilustracija: Guliver Image / Getty Images

GLOBALNA populacija trebala bi se početi smanjivati nakon 2055. godine. Razmišljanje je to globalnog stratega Deutsche Banke Sanjeeva Sanyala koji tvrdi kako svijet dolazi to točke prekretnice.

"Svijet se približava prekretnici na svojoj demografskoj putanji i smatramo da će zaokret biti brži i oštriji nego što sugeriraju mainstream projekcije", napisao je Sanjeev.

Globalna stopa fertiliteta neprestano pada od 1950. godine. TFR označava ukupnu stopu fertiliteta koja predstavlja prosječan broj rođene djece po ženi, a u većini razvijenih zemalja taj je broj ispod "stope zamjene" koja iznosi 2.1 do 2.3. U Brazilu je primjerice pao sa 6.2 (u ranim 1950-ima) na 1.8.

Prema Sanjeevim procjenama, globalni fertilitet pasti će na stope zamjene za manje od 15 godina, piše Bussines Insider.

"Smatramo da će ukupna svjetska stopa fertiliteta pasti na stope zamjene do 2025. godine, odnosno reproduktivno gledano, naša vrsta neće se povećavati što je važna prekretnica u povijesti. cjelokupno stanovništvo rasti će još nekoliko desetljeća s obzirom na zamah u dobnoj strukturi i produljenju života, no učinak će popustiti ako ne otkrijemo eliksir besmrtnosti", napisao je Sanjeev.

Prema njemu, svjetska populacija bi do 2055. godine trebala dosegnuti vrhunac s 8,7 milijardi stanovništva nakon čega će uslijediti pad. Do 2100. godine na zemlji bi prema njegovim procjenama živjelo 8 milijardi stanovnika.

Pročitajte više