Prema večeri sve hladnije: Pripremite tople jakne, stiže sjeverac!

Foto: Patrik Maček/Pixsell

STIGLA nam je prava jesen. Tmurna i kišovita, a najveća promjena vremena očekuje nas upravo danas. Kako piše Crometeo, nad Genovskim zaljevom formirat će se sekundarni ciklonalni centar s frontalnim sustavom, a isti će se dodatno produbiti i preko Jadrana premjestiti nad Balkanski poluotok. Njegov odlazak dalje na istok označit će početak nove stabilizacije vremena.

U utorak na kopnu većinom oblačno i kišovito. Moguća je obilna kiša, osobito u središnjim i gorskim predjelima. U istočnoj Slavoniji u prvom dijelu dana većinom suho. Tijekom dana zapuhat će umjeren do jak vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka cijeli dan većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, u istočnim krajevima prijepodne viša. Kako će se bližiti večer tako će temperatura padati, pa se tijekom večeri očekuje temperatura od tek stupnjeva.

Umjereno do znatno oblačno bit će na Jadranu, povremeno uz kišu, a ponegdje će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom kada može pasti preko 50 litara oborine po kvadratnom metru. Navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana prestanak oborina uz razvedravanje. U noći ujutro na većem dijelu Jadrana umjereno do jako jugo s čestim olujnim udarima, na sjevernom Jadranu će okretati prvo na lebić, zatim na moru na tramontanu, a uz obalu na umjerenu buru koja će podno Velebita prolazno popodne biti jaka. Tramontana će se do večeri proširiti i na more Dalmacije, prema otvorenom može biti pojačana. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 13 do 16°C, uz obali i otocima od 16 do 21°C. Danju na sjevernom Jadranu manji pad temperature zraka s temperaturama od 11 do 16°C, u Dalmaciji od 16 do 22°C.

U noći na srijedu u unutrašnjosti zemlje kiša će na zapadu prestati, a ujutro je još može biti u Slavoniji. Tijekom dana bit će većinom suho, ali uz dosta oblaka i samo kraća sunčana razdoblja. Vjetar većinom slab, ponegdje u Slavoniji umjeren zapadnih i jugozapadnih smjerova. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 10°C, a dnevna između 13 i 18 Celzijevih stupnjeva, piše Crometeo.

U srijedu će na Jadranu prevladavati sunčano, još samo na krajnjem jugu Dalmacije u početku može biti malo kiše. Na sjevernom Jadranu ujutro slaba bura, danju slab vjetar južnih smjerova. U Dalmaciji slaba do umjerena, prema otvorenom moru južne Dalmacije i jaka tramontana, oslabit će navečer. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 4 do 9°C, uz obalu i na otocima od 10 do 16°C. Najviše dnevne temperature na sjevernom Jadranu i zaobalju od 13 do 16°C, u Dalmaciji većinom od 16 do 20°C.

Četvrtak donosi pretežno sunčano vrijeme. Navečer na sjevernom Jadranu mjestimično povećana naoblaka i suho. Zapuhat će slabo, na moru ponegdje umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 2 do 7°C, uz obalu i na otocima od 8 do 14°C. Najviše dnevne temperature većinom od 17 do 22°C.

Pročitajte više