Preminula 23-godišnja studentica, žrtva brutalnog silovanja u New Delhiju

Ilustracija: AFP

ŽRTVA kolektivnog silovanja u autobusu u New Delhiju, koje je potaknulo brojne nasilne prosvjede u Indiji, preminula je u singapurskoj bolnici Mount Elizabeth, javlja BBC.

"Sa žaljenjem objavljujemo da je pacijentica umrla u 4.45 ujutro, 29. prosinca. Uz nju su bili članovi njezine obitelji i predstavnici visokog indijskog povjerenstva. Unatoč svim naporima osmero stručnjaka bolnice Elizabeth njezino se stanje pogoršalo zadnja dva dana. Otkazali su joj organi zbog teških ozljeda tijela i mozga", objavila je singapurska bolnica.

Podsjetimo, studentica, čije ime nije objavljeno, ali su je mediji nazivali "Amanat" ("blago"), bila je brutalno pretučena i silovana sat vremena te izbačena iz autobusa u New Delhiju 16. prosinca. Napad je izazvao masovne demonstracije u Indiji koje su prerasle u nasilne sukobe policije i prosvjednika. Djevojka je nakon napada nekoliko puta operirana te prebačena na liječenje u Singapur, a jučer joj se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Policija je vezano uz taj slučaj uhitila šestero ljudi, uključujući vozača autobusa i njegovog pomoćnika.

Brutalnost napada u autobusu bila je okidač za masovne prosvjede i zahtjeve da se konačno nešto učini i promijeni praksa postupanja prema silovateljima. Indija sada strahuje i intenzivno se priprema za moguće nove prosvjede i sukobe s policijom, koji bi se mogli "razbuktati" nakon vijesti o smrti nesretne djevojke.

New Delhi je ovim posljednjim incidentom potvrdio ozloglašenu reputaciju kao "indijski centar silovanja". Naime, stopa silovanja u tom je gradu mnogo viša nego u drugim indijskim gradovima te veličine. Ove je godine u tom gradu prijavljeno čak 582 slučaja silovanja.

Pročitajte više