Presuda koja je digla buru: Konzulu smanjili kaznu, a novac od prevare uopće ne mora vratiti?!

SUDSKO vijeće Županijskog suda u Splitu djelomično je potvrdilo nepravomoćnu presudu suca Željka Gusića te je zbog prevare Ive Cuzzija na godinu dana zatvora pravomoćno osudilo Antu Madunića, bivšeg konzula RH u SR Njemačkoj i Švicarskoj.

Što će Cuzziju ovrha kad Madunićeva Virgula duguje 26 milijuna kuna?!

Sudac Gusić osudio je nepravomoćno Madunića na dvije godine zatvora, no presudom ga je obavezao i na vraćanje 140 tisuća eura s kamatama, za koliko je prevario Cuzzija. Vijeće Županijskog suda taj dio presude je, međutim, ukinuo, i to uz obrazloženje da je Cuzzi već pravomoćno riješio građansku parnicu u svoju korist pa se može naplatiti ovrhom.

Problem je jedino u tome što je u parnici spor vođen za neispunjavanje ugovora, odnosno, vraćanje 140 tisuća eura koliko je Cuzzi dao za stan na Pazdigradu u koji nije ušao. Tužena je Madunićeva firma Virgula koja je propala zbog višemilijunskih dugova.

Madunića je prije koji mjesec prijavila splitska policija. Razlog? Nakupio je 26 milijuna kuna duga, račun mu je u višegodišnjoj blokadi, a on nije pokrenuo stečaj. Sada splitski suci svojom presudom zapravo sugeriraju oštećenom Ivi Cuzziju da lijepo sjedne ovrhom na račun Virgule. Može samo stati u red, jer vjerovnika ima kao u priči. 

Odvjetnik Ive Cuzzija: Sud je počinio grešku

Slučaj je posebno delikatan jer je Cuzzi zaposlenik splitskog Općinskog suda, a pokojni mu je otac Vinko bio dugogodišnji predsjednik Kaznenog odjela Županijskog suda u Splitu i u vrlo dobrim odnosima sa pojedinim članovima Vijeća čija je pravomoćna presuda de facto onemogućila Ivu Cuzzija da dođe do svojih novaca.

Indexu je u neformalnom razgovoru pojašnjeno da Vijeće drukčiju odluku i nije moglo donijeti, jer bi napravili bitnu povredu da su ostavili dio s vraćanjem novca. Pozvali su se na presudu iz građanskog postupka.

Joško Čeh, odvjetnik Ive Cuzzija, uvjeren je, pak, da je sud počinio grešku ukinuvši dio presude koji se odnosi na plaćanje štete. Radi se, naime, o protupravnoj koristi ostvarenoj počinjenjem kaznenog odjela te se odnosi na okrivljenika, odnosno, Antu Madunića. U parnici se, pak, došlo do presude za neispunjavanje ugovora i nevraćanje novca, ali ne protiv Madunića, već pravne osobe, njegove propale tvrtke Virgula s kojom je Cuzzi svojedobno zaključio ugovor o povratu novca nakon što je odustao od stana.

Državno odvjetništvo se založilo za manju kaznu?!

Odvjetnik Čeh uložit će se zahtjev za zaštitu zakonitosti, ali od toga, kaže, ne treba previše očekivati. Izvanredni pravni lijek ima smisla ako je u postupku za prava zakinut okrivljenik. Kako je Cuzzi oštećenik, sve i da Vrhovni sud konstatira da je došlo do propusta, ništa se zapravo neće ni dogoditi.

Ivo Cuzzi ogorčen je presudom. Smatra da mu je ovakva presuda izbila mogućnost da ikada vidi svoj novac. Dao nam je do znanja da nije još rekao sve što ima reći, no zasada se suzdržao nekog šireg komentara.

Ovaj slučaj je pun neočekivanih posebnosti pa tako možda i ne iznenađuje da je svoj obol dalo i  Županijsko državno odvjetništvo u Splitu, koje se u žalbenom postupku založilo da se Maduniću smanji zatvorska kazna. Vrlo je to čudno, i ne samo Ivi Cuzziju. Na prste jedne ruke mogu se prebrojati takva mišljenja tužilaštva. Jednostavno se ne uklapa u mentalni sklop službe. Što li je bilo tako posebno da su držali da je presuda suca Gusića bila prestroga? 

Pročitajte više