Prgometu prijeti izbacivanje iz HDZ-a: "Neprihvatljivo je da se o meni raspravlja, a da me nisu pozvali"

Foto: FAH

KAKO Index doznaje, predsjedništvo zagrebačke gradske organizacije HDZ-a raspravljalo je o izjavama potpredsjednika stranke Drage Prgometa, a čini se kako je njihova rasprava tek uvod u stranačku proceduru izbacivanja Prgometa iz stranke.

Poziva na prekid prosvjeda, a Karamarku zamjerio radikalizam

"Prema dnevnom redu nije bila najavljena točka o Prgometovim izjavama već je dio članova stranke želio da se raspravi i donese zaključak vezan za posljednje medijske istupe potpredsjednika Prgometa. Na kraju smo zaključili da je dobro da tijela unutar stranke raspravljaju o Prgometu", potvrdio je Indexu prvi čovjek zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, koji nije htio ulaziti u kalkulacije oko toga što konkretno znači ta odluka, odnosno na kojim tijelima bi se trebalo raspravljati. 

Podsjetimo kako su posljednja dva medijska istupa Drage Prgometa poprilično uzdrmala HDZ, koji se trudi ostaviti dojam jedinstva unutar stranke. Prgomet je prvi put naljutio vrh stranke kada je pozvao prosvjednike u Savskoj da odu kućama, a potom je u javnom istupu ustvrdio i kako "ne podržava radikalno desnu retoriku šefa stranke Tomislava Karamarka".

Index doznaje kako veliki dio vrha HDZ-a smatra da Prgomet svojim izjavama nanosi štetu stranci, no, s druge strane, ne žele Prgometovim izbacivanjem iz stranke od njega napraviti "žrtvu", jer bi to moglo dovesti do osipanja u HDZ-u. Rečeno nam je kako su u HDZ-u skloniji scenariju u kojemu bi se Prgomet sam povukao iz stranke. Ipak, ako je suditi po posljednjim izjavama drugog čovjeka HDZ-a, to se ne čini kao izgledna opcija.

Farsom na izborima Karamarko uhvatio vlast u HDZ-u

"Neprihvatljivo mi je da se o meni raspravlja, a da me se nije pozvalo. Uvijek sam se zalagao i zalagat ću se za demokratsku komunikaciju i dijalog", rekao je Prgomet za Index, komentirajući informaciju da je o njegovim izjavama raspravljano na predsjedništvu gradske organizacije HDZ-a.

Već ranije Prgomet je naglasio kako njega nitko neće izbacivati iz stranke te da "o njegovoj poziciji mogu odlučivati samo oni koji su ga izabrali ili pak on sam".

Kosor nisu zvali, a Sanader nije ni mogao doći

Podsjetimo kako je na 15. Općem saboru HDZ-a 2012. godine Prgomet kao potpredsjednik stranke dobio 715 glasova od ukupnih 1996 glasova izaslanika. Karamarko je tada u drugom krugu imao samo 111 glasova više od svog protukandidata Milana Kujundžića, a izbori u HDZ-u, koji su trajali do 4 ujutro, nazvani su farsom. Karamarko je tada najavio skore izbore u HDZ-u, no do danas nije ispunio svoje obećanje.

Jučer u zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog HDZ je obilježio 25. obljetnicu Prvog Općeg sabora stranke. Među čelnicima stranke nije bilo potpredsjednika Prgometa, nije bilo ni bivše čelnice Jadranke Kosor, koja je izbačena iz HDZ-a i koja posljednjih dana vodi okršaje sa strankom putem Twittera, a Ivo Sanader, još jedan odbačeni i nepoželjni stranački lider, nije se ni mogao pojaviti na slavlju svojih bivših kolega - čak i da je htio. 

Pročitajte više