Primirje stupilo na snagu, ali u Ukrajini i dalje padaju granate

Foto: FAH

PREKID vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista uglavnom se poštuje iako postoje manja kršenja, objavio je u nedjelju OESS.

Sporadično granatiranje zabilježeno je u Debaltseveu, prometnom čvorištu koje je epicentar zadnjih sukoba. Misija OESS-a kazala je da joj u nedjelju nije bio dopušten pristup tom gradu.

Prekid borbi počeo je u ponoć u sklopu mirovnog plana dogovorenog u četvrtak u Minsku.

Prije toga u tom su se području vodile teške borbe u kojima je poginulo više od desetero ljudi.

Vlada u Kijevu u nedjelju nije izdala priopćenje o tome poštuje li se prekid vatre ili ne. "Prvih par sati vrlo je važno, stoga pozorno pratimo situaciju s vojskom. Još je prerano za bilo kakve zaključke", rekao je glasnogovornik vlade.

Ukrajinska vojska objavila je da priprema povlačenje teškog naoružanja s linije bojišnice, no glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova napomenuo je da će se to dogoditi samo ako to budu učinili i pobunjenici.

Predstavnici civilne zaštite kazali su da je u nedjelju rano ujutro ruski humanitarni konvoj ušao u istočnu Ukrajinu. Konvoj, 14. zaredom, činilo je više od 170 kamiona s 1800 tona pomoći.

Borbe trajale sve do nastupanja primirja

Samo nekoliko sati prije nego je nastupilo primirje, borbe su bjesnjele u blizini Debalceva, važnog prometnog čvorišta u džepu između dvaju glavnih područja koja drže pobunjenici.

Američki predsjednik Barack Obama s tim u vezi razgovarao je u subotu s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i izrazio zabrinutost nasiljem u Ukrajini, zalažući se za provedbu sporazuma o primirju, rekla je Bijela kuća.

"Predsjednik je danas razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Porošenkom kako bi izrazio suosjećanje zbog sve većeg broja žrtava sukoba u istočnoj Ukrajini i svoju duboku zabrinutost nasiljem, posebice u i oko Debalceva", rekla je Bijela kuća u priopćenju o telefonskom razgovoru s ukrajinskim čelnikom.

U razgovoru s Merkel, koja je pomogla da se postigne najnoviji sporazum o prekidu vatre, Obama je zahvalio njemačkoj čelnici za njezine napore.

Bijela kuća: Ovo primirje treba provesti

"Isto tako su se suglasili o potrebi da svi potpisnici provedu prekid vatre i sporazume o protokolu postignute u Minsku prošlog rujna i potvrđene Provedbenim planom u Minsku ovoga tjedna", rekla je Bijela kuća.


Sporazum koji je u četvrtak postignut u Minsku nakon maratonskih pregovora između Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske predviđa da Kijev i pobunjenici u roku od dva dana nakon što primirje stupi na snagu počnu povlačiti teško naoružanje s bojišnice. Primirje previđa i stvaranje neutralne tampon-zone.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, ukrajinski Porošenko, francuski Francois Hollande i kancelarka Merkel trebali bi u nedjelju dati prvu ocjenu o poštivanju primirja.

Dva civila ubijena

Dva civila ubijena su ubrzo nakon stupanja na snagu prekida vatre između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku zemlje, ali su sukobi otad praktički prestali, objavile su u nedjelju ukrajinske vlasti.

"Ubrzo nakon ponoći kad je prekid vatre stupio na snagu, rakete Grad pogodile su središte sela Popasna" i usmrtile dva civila, izjavio je Genadij Moskal, prokijevski guverner područja Luhansk. Ukrajinske vlasti istaknule su da su sukobi prestali na gotovo čitavoj crti bojišnice nakon tri sata, usprkos nekoliko izoliranih sukoba.

Nijedan vojnik nije ubijen tijekom noći, izjavio je ukrajinski vojni glasnogovornik Vladislav Seleznev.

Ukrajinske snage prijavile su topničku paljbu u području Luhanska i oko željezničkog čvora Debalceva gdje su se odvijali najžešći sukobi zadnjih dana ali ti su napadi bili "vrlo lokalni i ne sustavni", kazao je Seleznev.

Drugi ukrajinski glasnogovornik Anatolij Stelmah također je kazao da su pobunjenici "znatno smanjili aktivnosti" nakon ponoći, te da su u deset navrata gađali ukrajinske položaje, uglavnom u području Debalceva.

Pročitajte više