Priprema se "masivna objava" špijunskih spisa CIA-e, MI6-a, Mossada i FSB-a

Screenshot: Al-Jazeera/YouTube

AL-JAZEERA je u posjedu stotina povjerljivih "špijunskih telegrama" čiji su autori najprominentnije svjetske obavještajne agencije.

Dokumenti britanskog MI6, izraelskog Mossada, ruskog FSB-a, južnoafričkog SSA i australskog ASIO-a predstavljaju "najveće curenje obavještajnih informacija od Snowdena", tvrdi Al-Jazeera i najavljuje objavu materijala u suradnji s britanskim Guardianom.



Izdavači obećavaju "uvid bez presedana u operacionalne dogovore tajnovitog i snažno politiziranog carstva globalne špijunaže".

Spisi, čiji će sadržaj biti objavljen nakon redakture, datiraju između 2006. i prosinca 2014. godine, a navodno uključuju "istinsku" procjenu Izraela o iranskim nuklearnim sposobnostima. Operaciju MI6 u svrhu regrutiranja sjevernokorejskog špijuna i urotu čiji je cilj atentat na vođu Afričke unije.

Prema pisanju Al Jazeere, izvor dokumenata je južnoafrička SSA agencija. Za objavu se pripremaju "detaljna izvješća i interne analize operativaca Južnoafričke agencije za nacionalnu sigurnost", baš kao i "tajno dopisivanje s američkom obavještajnom agencijom CIA-om, britanskim MI6, izraelskim Mossadom, ruskim FSB-om i iranskim operativcima".

Pročitajte više