Problem Ljubljanske banke: Slovenija poslala diplomatsku notu, Hrvatska ponavlja da poštuje Memorandum

Foto: 24ur

HRVATSKA još jednom ponavlja da se u potpunosti pridržava obveza koje je preuzela i koje su navedene u Memorandumu iz Mokrica i očekuje da slovenska strana učini isto, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Danijela Barišić.

Slovenija je u srijedu poslala Hrvatskoj diplomatsku notu u vezi s problematikom bivše Ljubljanske banke, naglašavajući poznata stajališta Ljubljane, te izrazila razočaranost što sudski postupci protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima nisu zaustavljeni.

"Ponavljamo, u Memorandumu je navedeno da će Vlada Republike Hrvatske osigurati zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dvije hrvatske banke, a Vlada Republike Slovenije osigurat će i suglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima", kazala je Barišić.

"Također, prema hrvatskom zakonu, potrebno je da se o zastoju suglase sve strane u sporu, dakle i tuženici. Hrvatska je sa svoje strane osigurala uvjete za zastoj postupaka. Očekujemo da slovenska strana učini isto, jer jedino tako se može ispuniti napisano u memorandumu", naglasila je Barišić.

Miljenić: Sud će postupati po zakonu

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kratko se osvrnuo na slovensku prosvjednu notu Hrvatskoj jer pred sudovima nisu zaustavljeni postupci protiv Ljubljanske banke.

"Postoje pravni instituti u Zakonu o pravničkom postupku. Na strankama je da ih primjenjuju i sud će sigurno postupati po Zakonu. Ja tu nemam više što reći i ne želim se niti se mogu miješati na bilo koji način", izjavio je Miljenić.

Pročitajte više