Promjene na globalnoj ekonomskoj karti: BRIC-si su se umorili, ali stižu novi gospodarski tigrovi

VEĆ desetak godina ekonomisti kao pokretače globalnog gospodarskog rasta ne vide etablirane ekonomije poput SAD-a, Japana ili europskih zemalja, već "nadolazeće" ekonomije Brazila, Rusije, Indije i Kine, popularno grupirane pod naziv BRIC.

Međutim, najnoviji ekonomski pokazatelji pokazuju da i tim "nadolazećim" ekonomijama ponestaje zamaha i da je vrijeme da ulogu ekonomskog zamašnjaka preuzmu, kako su ih ekonomisti nazvali, "novi ekonomski tigrovi".

Veće cijene energenata usporit će rast u Indiji i Kini

Kako piše Deutsche Welle, BRIC-si su se u prošlom desetljeću od pasivnog promatrača svjetskih gospodarskih zbivanja pretvorile u aktivne i presudne sudionike, pa čak i u vrijeme krize u Europi i Sjevernoj Americi u spasitelje globalnog gospodarstva. Brazil i Rusija gospodarski uzlet prije svega duguju ogromnim zalihama energenata, dok se ekonomski boom u Kini i Indiji zasniva na jeftinoj radnoj snazi i niskim troškovima proizvodnje.

Međutim, čini se kako će i tempo njihovog rasta usporiti. Tako su u Kini i Indiji za ovu godinu prognoze rasta smanjene na sedam posto. To je još uvijek višestruko veći rast negoli ga i najjače ekonomije Europe mogu zamisliti, ali je ipak riječ o indikativnoj brojci koja sugerira da je "kočnica stisnuta".

Kini i Indiji problem predstavljaju rastuće cijene sirovina, koje ove zemlje uvoze u velikim količinama. S obzirom da je riječ o izvozno orijentiranim ekonomijama, problem predstavlja i činjenica da je kupovna moć građana u razvijenim zemljama, kao glavnim izvoznim tržištima, u osjetnom padu.

Brazil i Rusiju muče dijametralno suprotni problemi

S druge strane, Rusija i Brazil nemaju problema s energentima, ali rast svejedno stagnira i to zbog dijametralnom suprotnih razloga. Dok Brazilu problem predstavljaju rastuće plaće i jačanje nacionalne valute kao posljedica  pojačanog ulaska stranog kapitala, Rusija naprotiv ima problema s odljevom kapitala, objašnjava Deutsche Welle. Korupcija i državne intervencije u gospodarstvo prouzročile su, prema nekim procjenama, 2011. odljev od 85 milijardi dolara u inozemstvo. Pretjerana fokusiranost na energetski sektor također je zabrinjavajuća.

Iako je strelovit uzlet BRIC-sa zaustavljen, Maria Laura Lanzeni iz Deutsche Banka smatra da će ove četiri zemlje i dalje slati "važne i odlučujuće" impulse svjetskom gospodarstvu, posebno Indija i Kina.

Meksiko, Indonezija i Južna Koreja novi su motori svjetske ekonomije


Međutim, još važniju ulogu trebale bi odigrati gospodarske sile "iz drugog reda", koje već sada pridonose četvrtini svjetskog gospodarskog rasta. Tu se prvenstveno misli na Meksiko, Indoneziju i Južnu Koreju. "Ove zemlje su međusobno vrlo različite, no one podjednako privlače pozornost ulagača", smatra Lanzeni.

Investicijska banka Goldman Sachs među zemlje koje imaju potencijal preuzeti veću ulogu na svjetskom tržištu ubraja Vijetnam i Filipine, ali i Pakistan te Bangladeš. Eventualne rezerve prema dometima ovih zemalja pojavljuju se kada se sagleda i nestabilna politička situacija u njima, a slično se može reći i za Nigeriju, Egipat i Iran.

Turska i Južna Afrika razočarale


Naravno, valja voditi računa i o tome da seu prognoze jedna stvar, a realnost nešto sasvim drugo, pa je lako moguće da neke od ovih zemalja ne ispune svoje potencijale. Tako Deutsche Welle navodi i da su ekonomije Turske i Južne Afrike također bile smatrane novim "zvijezdama iz drugog reda", ali su najnoviji podaci donijeli razočaranje. Turska, dosad uzimana kao primjer uspješnog provođenja reformi, je prošle godine zabilježila rast od "samo" tri posto, nakon nekoliko godina rasta po stopi od osam posto.

Pročitajte više