Pronađena najtraženija ukradena umjetnina u Hrvatskoj: Za "Bogorodicom s djetetom" se tragalo 20 godina

Foto: MUP

SPLITSKA policija za 16 sati sazvala je izvanrednu tiskovnu konferenciju zbog pronalaska vrijedne umjetnine. 

Kako doznajemo, radi se o Bogorodici s djetetom, najtraženijoj i najvrjednijoj ukradenoj umjetnini u Hrvatskoj za kojom se tragalo punih 20 godina.

Riječ je o ulju na platnu iz 16. stoljeća za kojeg neki povjesničari umjetnosti drže da je djelo majstora Leonardove slikarske radionice. Točna vrijednost se ne zna, no moguće je da vrijedi i 300 tisuća eura.

Bogorodica je ukradena koncem 1993. godine iz Konzervatorskog zavoda u Splitu prije dovršetka restauracije na koju su je poslale časne sestre iz Benediktinskog samostana na Krku.

Ukrao Bogorodicu prije 20 godina pa je čuvao zarolanu?!

Policija je za krađu Bogorodice osumnjičila 42-godišnjaka, koji im je sliku i predao. Kažu da se ne radi o osobi bliskoj svijetu umjetnina. Slika je inače ukradena iz Restauratorskog zavoda između Božića i Nove godine. Osim Bogorodice bilo je još vrijednih umjetnina, no osumnjičeni je izabrao baš tu sliku. Baš kao da je znao što treba ukrasti. Ni alarm mu nije predstavljao problem...

Policija nije isključila stoga i mogućnost da je osim osumnjičenog još netko bio uključen u krađu umjetnine. Kako neslužbeno doznajemo, nakon krađe, osumnjičeni je Bogorodicu pokušao prodati za pet milijuna DEM, no nije mu pošlo za rukom. Navodno se tada ustrašio i sliku sklonio na sigurno. 

Kako je policija došla do kradljivca, nisu htjeli otkriti, ali tvrde da su ciljano išli prema njemu te da na sliku nisu slučajno nabasali.

Veliki trenutak

Stručnjakinje Konzervatorskog zavoda Vanja Kovačić i Zoraida Demori Staničić svojedobno su radile na restauraciji Bogorodice. Sliku su pregledale, ali je nisu otkrile jer bi nastala velika šteta pucanjem voska. S 99 posto sigurnosti tvrde da je to originalna Bogorodica. 

"Ovo je veliki trenutak, sretni smo i radosni. Slika je zarolana nestručno i nekvalitetno te su zbog neprimjerenih uvjeta čuvanja nastala oštećenja na slici. Vosak je postao krut i lomljiv te bi došlo do pucanja da sliku razmotamo. Sada ćemo je trebati ponovno restaurirati. Bojali smo se i gore sudbine. Da je Bogorodica recimo završila u inozemstvu", kazala je Denoni Staničić.

 

Pročitajte više