Propast Kerumovih firmi: Nakon hotela Marjan, stečaj čeka Diokom Novi i Kerum trgovinu

Foto: Index

JEDNA nevolja nikad ne dolazi sama, zna to i Željko Kerum pa se čini da poslovni potop nije po njega ostavio većeg traga. Flota jurilica nikad bolja, nikad novija, sinoć se družio s prijateljima u kafiću Moon i pričao anegdote iz socijalizma u kojem je kao radnik Melioracije zarađivao plaću na gradilištima po bijelom svijetu.

Stečaj svaka dva tjedna

Za to vrijeme, splitski Trgovački sud ima pune ruke posla sa pokretanjem stečaja u njegovim trgovačkim društvima. Nakon Adriatica i hotela Marjan, koji su u stečaj otišli prije dva tjedna, slična sudbina čeka i Diokom Novi te Town, bivšu Kerum trgovinu. Oba društva nisu prošla predstečajnu nagodbu pa je Fina zbog dugotrajne blokade računa i višemilijunskih dugova zatražila pokretanje stečaja.

Danas je tako sudac Paško Bačić, koji je već otvorio stečaj u Adriaticu, ispitao sve okolnosti povodom zahtjeva za stečaj u Diokomu Novom. Direktor Petroslav Sapunar, Kerumov šogor i predsjednik Skupštine Županije splitsko-dalmatinske, nije došao, ispričao se bolešću, ali je zato u sudnici u svojstvu javnosti bio njegov sin Goran Sapunar.

Diokomu Novom ostala samo roba, nekretnine su Kerumove 

Sudac Bačić iznenadio se kada je vidio da Sapunar u popisu imovine nije naveo nekretnine. Diokom Novi ima samo neprodanu robu, i to u većim količinama. Zaposlen je samo direktor Sapunar, dok društvo radnika više nema. Sapunar mlađi tvrdi da ih je prije dvije godine bilo 50-ak. Diokom, kažu, nema nikakvih obaveza prema radnicima. Fina je, pak, navela da je na današnji dan nepodmirena potraživanja iznose 4,2 milijuna kuna. U predstečajnu je Diokom krenuo sa 50-ak milijuna kuna nenamirenih obaveza.

Sudac Bačić odluku o stečaju trebao bi donijeti za koji dan. No, neka veća iznenađenja se ne očekuju budući da je sa stečajem suglasan i dužnik, tj. Diokom Novi, kojeg predstavlja Petroslav Sapunar.

Sapunar: Pokušao sam spasiti radnike i proizvodnju, ali nije išlo

Dao je izjavu za Index te pojasnio situaciju sa nekretninama. 

"Diokom zapravo nikada nije imao nekretnine, već je to bila Kerumova imovina. Mi smo imali tek nešto voznog parka i strojeve. Ja sam se maksimalno trudio da firma sa 860 ljudi opstane, da se sačuvaju radna mjesta i proizvodnja, no nažalost nije išlo. Problem je tržište i naša nekonkurentnost, što je boljka većine proizvodne industrije u Hrvatskoj. Radnici su uglavnom bili stariji pa su otišli u mirovinu, a nešto ih je bilo zaposleno i kod Keruma te u drugim društvima", kazao nam je Sapunar. 

 
 
 

Pročitajte više