Proputinovski susjedi: "Ne možemo ni zamisliti da Srbija uvede sankcije Rusiji"

Foto: srbija.gov.rs

"NE MOŽEMO ni da zamislimo da Srbija uvede sankcije Rusiji! Mi smo prošle godine imali značajno povećanje izvoza prema ruskom tržištu, koristeći sporazum o slobodnoj trgovini", rekao je predsjednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić u razgovoru za srpsku novinsku agenciju Tanjug.

Naime, službeni Beograd smatra da uvođenje sankcija Rusiji, zbog situacije s Ukrajinom i eventualnih pritisaka EU, za Srbiju bi bilo nedopustivo i ekonomski neopravdano.

"Gotovo 700 tvrtki je izvezlo neku vrstu robe na rusko tržište. Zamislite što bi se dogodilo da uvedemo sankcije Rusiji”", zapitao su Sertić u izjavi za Tanjug. Samo s Rusijom u 2013. godini Srbija je imala promet veći od milijardu eura, što je za 30 posto više nego u 2012. godini.

Podsjetimo kako su čelnici EU-a službeno potvrdili niz gospodarskih sankcija protiv Rusije koje uključuju pristup europskom financijskom tržištu, embargo na oružje, zabranu izvoza proizvoda dvostruke namjene, osjetljive tehnologije i naftni sektor. EU će ove godine, zbog toga, pretrpjeti štetu od 40, a sljedeće 50 milijardi eura.
 

Pročitajte više