Proračun Europske unije težak je bilijun eura, najviše odlazi za slabo razvijene i na poljoprivredu

Foto: Gulliver Image/Getty Image 

PREDSTAVNICI vlada zemalja članica Europske unije i Europskog parlamenta postigli su dogovor oko toga da Europska unija do 2020. smije potrošiti "najviše" 997 milijardi eura, a riječ je o proračunu za razdobolje od 2014 do 2020. godine. Kako donosi Deutsche Welle najveću stavku u proračunu, s 325 milijardi eura predstavlja sektor pomoći slabije razvijenim regijama. Na drugom mjestu se s 278 milijardi nalaze poljoprivredne subvencije.
 
Irski ministar vanjskih poslova Eamon Gilmore koji trenutno predsjeda Vijećem ministara siguran je da će i parlament potvrditi proračun jer se radi o "ujednačenom paketu". No, moglo bi biti problema jer je član Odbora za proračun EU parlamenta Ivail Kalfin preko Twittera dao poručiti kako dogovor "nije zadovoljavajući".  
 
"Želja Europskog parlamenta je da se najveći dio izdataka Europske unije ne financira direktnim uplatama iz nacionalnih proračuna nego kroz novi EU porez. Tomu se protivi čitav niz zemalja članica, prije svega Njemačka", piše DW. Podsjetimo da je Europski parlament još u ožujku ove godine odbacio nacrt dugoročnog proračuna Vijeća EU-a koji je donesen na summitu početkom godine. 
 

Pročitajte više