Prosvjedi zbog oslobađanja Zimmermana: 13 osoba je uhićeno nakon sukoba s policijom u Los Angelesu

Foto: Guliver Image / Getty Images

POLICIJA Los Angelesa je objavila da je 13 osoba uhićeno za vrijeme sinoćnjih prosvjeda na Crenshaw Bulevaru, koji se održavaju zbog izricanja oslobađajuće presude Georgeu Zimmermanu za ubojstvo maloljetnog tamnoputog Trayvona Martina.

Prosvjedi koji traju nekoliko dana, sinoć su bili i poprište sukoba prosvjednika s policijom. Naime, prosvjednici su blokirali cestu i nanijeli materijalnu štetu na obližnjim hotelima, a policija je intervenirala suzavcima i manevarskom municijom.

Širom Amerike održavaju se prosvjedi protiv oslobađanja Zimmermana. U petak se na Long Beachu u Los Angelesu očekuje masovna prosvjedna šetnja pod nazivom "Šetnja mira“.

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavljeni su prosvjedi širom zemlje nakon oslobađanja Georgea Zimmermana koji je usmrtio crnca Trayvona Martina, prenosi agencija Anadolija (AA).

Amerikanci su ranije prosvjedovali samo ispred Ministarstva pravde SAD-a u Washingtonu i u New Yorku. Prosvjedi su se zatim proširili u mnoge savezne države. Prosvjedi su, ovisno od mjesta na kojem se održavaju, veći ili manji, ali većinom teku mirno.

U Los Angelesu prosvjedi se nastavljaju od kako je objavljena presuda da je Zimmerman pušten na slobodu. U jučerašnjim prosvjedima, prosvjednici su ponekad blokirali promet, policija je pritvorila pojedince i prilikom intervencije koristila plastične metke, a oštećeno je predvorje jednog hotela. U Los Angelesu planira se održavanje velikih protesta pod nazivom "Šetnja za mir".


Oko 200 prosvjednika održali su šetnju do Ministarstva pravde u gradu Cleveland u saveznoj državi Ohio. Prosvjednici su ispred zgrade ministarstva ostavili vrećice bombona "skittles" koje je Martin nosio u ruci u noći kada je ubijen.

Masovni prosvjedi najavljeni za subotu

Na prosvjedima u Chicagu, svećenici i nevladine organizacije pozivaju na mirni nastavak prosvjeda.

Prosvjedi su održani i u Kansasu, Newarku, Miamiju i Houstonu. U Houstonu, na stotine prosvjednika blokirali su autoput. Prosvjedi se očekuju i u Oaklandu i Orlandu. Građani pozivaju na masovnije prosvjede u subotu.

Zimmerman je radio kao volonter koji je nadgledao sigurnost kvarta te je prijavio Martina, koji je imao kapuljaču na glavi, policiji kao "osumnjičenika". Iako su Zimmermanu iz policije poručili da ne prati Martina, on je, ipak, autom pratio ovog mladića. Potom je između njih dvojice došlo do fizičkog sukoba i Zimmerman je pištoljem upucao Martina u srce. Nema konkretnih dokaza niti očevidaca. Postoji jedino telefonska snimka dok je neko od susjeda zvao policiju i na tom snimku se čuje kako neko doziva pomoć. Na sudu su obje strane tvrdile da se radi o glasu baš njihovog branjenika.

Pročitajte više