Puhovski: Naravno da vladajući ne komentiraju ustaške ispade, oni su ih izazvali

Foto: D.Redžić, D.Dalmacija

DIO Hrvata koji su jučer u Kninu slavili pobjedu u Domovinskom ratu i oslobađanje teritorija pod srpskom okupacijom ponovno to nije učinio na dostojanstven način. Nakon što su završili protokoli, polaganje vijenaca, govori političke vrhuške i svečana misa koja je propagirala mir, krenulo je zagrijavanje za Thompsonov koncert.

Na njega je hodočastilo oko 80 tisuća ljudi, a atmosfera je ubrzo proključala, kada se na pozornici pojavio jedan od vođa šatoraša, Đuro Glogoški. Za vrijeme njegova govora, u kojem je po tko zna koji put napao Vladu, čuli su se povici "Ubij Srbina" i "Za dom spremni", a ništa bolje nije bilo ni kada je na pozornicu stupio Marko Perković, koji je atmosferu još više zahuktao pozdravom NDH i pjesmom Čavoglave.


Nitko nije komentirao ustaške ispade

Razjarenu rulju emocije su držale do samog kraja, a njihove ispade nitko s vrha države, iz HDZ-a, a niti predsjednica nisu komentirali.

Za mišljenje smo upitali Žarka Puhovskog, koji smatra kako se reakcijama ne treba čuditi, s obzirom na "nabrijavanje" koje je trajalo danima.

"Ima stara kineska poslovica "Tko hoće mačku, mora uzeti i rep". To je dio onoga što se na neki način zazivalo nacionalističkom manifestacijom patriotizma", rekao je Puhovski.

Također tvrdi kako reakcija vladajućih i predsjednice tu nije ni potrebna.

"Ne, oni su to izazvali, ne bi bio red da oni to komentiraju. Morali su znati gdje žive i dokud će to doći. Pjevanje "Mi Hrvati ne pijemo vina, pijemo krv četnika iz Knina" je ponavljanje onoga što se u Vukovaru pjevalo Hrvatima. Svatko tko živi u ovoj zemlji je znao da dva dana patriotske histerije mora dovesti i do toga.


"Policija žmiri na oba oka"

Policija je u situaciji da mora žmiriti na oba oka, ona je tu da štiti državni poredak, a on je dva dana bio potpuno nacionalistički eksponiran. Znalo se da će dio javnosti reagirati tako, a reakcija policije prema tome bila bi nemoralno ponašanje. To bi bilo farizejski", kazao je Puhovski na pitanje misli li da policija žmiri na jedno oko kad se radi o pojedincima koji na ovakvim skupovima urlaju ustaške fraze.

"U društvu manjka tolerancije i u normalnim situacijama, a jasno je da je dvodnevna masovna histerija samo pridonijela tome da manji, prijemčiviji dio javnosti, reagira na takav način", zaključio je Puhovski.

Iznimno neugodne scene proživjeli su u Rijeci i članovi Documente i Centra za mirovne studije, koji su u suradnji s Oliverom Frljićem organizirali predstavu koja je prikazala na koji način su žene različitih nacionalnosti doživjele rat. Šačici radikalnih nacionalista to se nije svidjelo, pa su pred teatrom izvodili scene, vrijeđali sudionike predstave i publiku te mahali ustaškim zastavama.

Govor mržnje nije ničije demokratsko pravo

"Sve žene koje su bile na sceni prošle su rat s različitih strana. Suradnja Srpskog narodnog vijeća i Documente činilo nam se kao dobra ideja, jer su mnogi još uvijek nekako zakopani u svojim pogledima na rat. Činilo nam se dobrim pokazati da svatko ima svoja iskustva te da je rat sve samo ne crno-bijela priča. Predstava je bila iscjeljujuća, no skandiranje ispred teatra bacilo je sjenu na taj događaj. Žao nam je žena zbog ambijenta vani. U kazalištu je bilo fenomenalno, no pravi je teatar bio ispred HNK. Trudili smo se da žene imaju najbolju moguću zaštitu", rekao je Eugen Jakovčić iz Documente.

Nije mu jasno zašto je policija bila toliko pasivna tijekom prosvjeda ispred kazališta.

"Nejasna mi je pozicija policije, zakon je tu vrlo jasan. Oni su trebali reagirati. Mi smo ulazili u teatar i sa strane su bili ljudi koji su dobacivali vrlo uvredljive stvari, ne znam zašto policija u takvoj situaciji nije zauzela aktivniju poziciju. Naročite probleme imali su kolege koji su medijski eksponiraniji. Nije ni malo ugodno, koliko god smo mi u Hrvatskoj navikli na te stvari. Mislim da je vrijeme da se to zaustavi, ono definitivno nije njihovo demokratsko pravo. Ekstremne skupine potpuno preuzimaju model građanskog neposluha, ali ne shvaćaju da govor mržnje nije njihovo demokratsko pravo", zaključio je Jakovčić.

Pročitajte više