Pupovac: Kolinda bi se trebala ograditi od uzvika "Za dom spremni" i "Ubij Srbina"

Screenshot: N1

HDZ je u priopćenju naveo kako si Milorad Pupovac uzima za pravo "manipulativno spominjati Jasenovac u raspravi o Statutu Grada Vukovara kao i u suglasju sa službenim Beogradom - u vlastitom glasilu rugati se hrvatskoj državnoj himni, ali i osporavati hašku oslobađajuću presudu za Oluju". Na te je optužbe Pupovac odgovor dao u gostovanju na televiziji N1.

"Da su ozbiljne i istinite, te bi optužbe onda bile teške. Budući da nisu ni jedno ni drugo, onda su manipulativne, u funkciji kampanje i osvajanja vlasti i to pod cijenu onoga što smo s HDZ-om stvarali godinama", kazao je Pupovac.

"HDZ je vratio stanje u 2009. godinu"

HDZ također tvrdi da je laž da je u Vukovaru ukinuta ćirilica jer je na nazivima ulica i gradskih ustanova nije ni bilo te da ovaj novi statut pruža Srbima niz prava koja nisu imali poput izdavanja dokumenata na srpskom jeziku i ćirilici.

"HDZ je vratio stanje u 2009. godinu. Službena upotreba jezika i pisma u javnim prostorima se ograničava samo ako to netko zatraži kao privatna osoba. Od onoga što je regulirano ustavnim zakonom i zakonom o jeziku i pismo, od toga nema ni traga.

Ako će se poštivanje vukovarskih žrtava svoditi samo na antisrpske stavove, onda to nije nešto što može biti osnova za stavove. HDZ je srpsku zajednicu uzeo kao svoju predizbornu kampanjsku kartu", odgovorio je Pupovac.

Zašto se Kolinda nije ogradila?

Priznao je ipak da neke izjave srpskih čelnika ne doprinose bolje razumijevanju problematike dvojezičnosti.

Na pitanje zašto se nije ogradio od takvih izjava, ili ih barem osudio, Pupovac je odgovorio protupitanjem za Kolindu.

"Kad bi se naša predsjednica države ogradila od uzvikivanja "Za dom spremni" i "Ubij Srbina", onda bih se i ja ogradio od izjava predsjednika Nikolića. Ne slažem se s predsjednikom Nikolićem. Već sam jedanput i više puta to rekao", zaključio je.

Pročitajte više