Pusić na sastanku partnerske komisije Američko – jadranske povelje

Foto: Damir Krajač/Cropix

ZAGREB je domaćin sastanka partnerske komisije Američko - jadranske povelje (A5) te država promatrača. Razgovarat će se o procesu euroatlantskih integracija zemalja jugoistočne Europe, ulozi javne diplomacije u procesu pristupanja NATO savezu te misiji ISAF u Afganistanu.

Na sastanku će se rezimirati aktivnosti realiziranih tijekom hrvatskog predsjedanja ovom inicijativom (od 1. srpnja do 31. prosinca 2012.), a bit će predstavljen i plan slijedećeg predsjedanja kojeg od 1. siječnja 2013. preuzima Makedonija. Uz potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, na sastanku će sudjelovati i ministri vanjskih poslova Albanije, Crne Gore i Kosova, Edmond Panariti, Igor Lukšić i Enver Hoxaj.

Američko-jadranska povelja, kao regionalna inicijativa, utemeljena je u svibnju 2003.g., a povelju su potpisali ministri vanjskih poslova SAD-a, Hrvatske, Albanije i Makedonije. Pet godina kasnije, 2008. punopravne članice postale su i Bosna i Hercegovina te Crna Gora, dok su Srbija i Kosovo promatrači.

Pročitajte više