Rabini u Berlinu prosvjeduju zbog zabrane obrezivanja: "To je jedan od najozbiljnijih napada još od Holokausta"

OKO 40 ortodoksnih europskih rabina okupilo se Berlinu kako bi protestirali protiv zabrane obrezivanja.

Predsjednik Konferencije europskih rabina Pinchas Goldsmith je zabranu nazvao "jednim od najozbiljnijih napada na židovski život od Holokausta" te dodao kako sud nije shvatio koliko je obrezivanje bitno za židovsku vjeru i identitet. 26. lipnja je su u Koelnu presudio da obrezivanje dječaka na religijskim osnovama predstavlja neugodno nanošenje boli što je naišlo na žestoke kritike židovske i muslimanske zajednice u Njemačkoj, piše AFP.

"Religijska sloboda roditelja i njihovo pravo na odgajanje djeteta neće biti nepovratno kompromitirana, ako će imati obvezu pričekati da dijete samo odluči želi li biti obrezano", zaključio je sud. S druge su strane zaključili da obrezivanje nije nezakonito, ako se obavlja iz medicinskih razloga.

Vijeće koordinacije muslimana u Njemačkoj je presudu opisalo kao ozbiljan napad na vjerske slobode dok je predsjednik Centralnog vijeća židova Dieter Graumann da je to "besprimjerena i dramatična intervencija u prava vjerskih zajednica na samoodređenje". Berlinska židovska bolnica je kazala da će odgoditi obrezivanja "sve dok legalna situacija ne bude jasna".

Pročitajte više