Radman: HRT više neće prekidati filmove i serije reklamama

Foto: Davor Pongračić / Cropix

OD 1. siječnja 2013. godine HRT više neće prekidati filmove i serije reklamama, kaže glavni ravnatelj javnog servisa Goran Radman.

"Donio sam  odluku da tih sadržaja više neće biti u našim programima od 1. siječnja, bez obzira što je to važan element u našim prihodima", rekao je Radman, istaknuvši da je takvu odluku donio iako HRT ima pravo na jedan reklamni blok za vrijeme trajanja filma.

"Ugovor koji se potpisuje s Vladom je manjkav"

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici dalo uvjetnu suglasnost Radmanu za potpisivanje Ugovora sa Vladom RH o obvezama HRT-a i opsegu usluga koje javni servis treba isporučiti u zamjenu za prihod koji ostvaruje prikupljanjem rtv pristojbe.

Ugovor se potpisuje 1. siječnja 2013. na razdoblje od pet godina, a Vijeće je dalo uvjetnu podršku ravnatelju zbog zadrške svojih članova oko pojedinih točaka Ugovora.

Član Vijeća Josip Jelić zapitao se među ostalim ima li uopće smisla Ugovor u kojem se taksativno navode obveze programa, a da Vijeće nije o tome moglo raspravljati.

Neda Ritz pak imala je zamjerke u pogledu udjela programskih vrsta, za koje je rekla  da se trebaju ili revidirati ili izostaviti iz teksta Ugovora, navodeći primjere postotaka udjela programa iz kulture na radijskim odnosno televizijskim emisijama.

Prigovore je imao i Arsen Oremović: "Ugovor je manjkav, ne predviđa se obveza prikazivanja dokumentarnih programa".

Radman se složio kako Ugovoru trebaju promjene, no kako je njegovo potpisivanje nužnost te kako više nema mogućnosti mijenjati njegov karakter jer je prošao zakonski rok.

"I vi i ja smo se našli u situaciji da nismo stvarali ovaj dokument, a sada ga moramo verificirati. On je doista prenormativan, može biti presputavajući za uredničke slobode. Teško je pronaći kvantitativan element po kojemu će se mjeriti učinak", naglasio je Radman.

Pročitajte više