Akcija mladih: Zašto Vlada jednostavno ne uvede "porez na budale"?

Foto: Goran Mehkek/Cropix

"NAKON Linićevog neuspjelog koketiranja s porezom na nekretnine, povećavanja PDV-a na 25 posto (nakon Mađarske i Islanda 3. najviši na svijetu), ukidanja nultih stopa PDV-a, provođenja fiskalizacije bez adekvatne pripreme te najave još jednog nameta – novi oblik TV pristojbe - koji je  u biti ništa drugo nego porez - glavarina s mogućnosti oslobođenja (privremenog) postavlja se pitanje: Zašto jednostavno Vlada ne uvede novi porez koji bi se zvao Porez na budale?", pitaju se u Akciji mladih.

U Vladi očigledno smatraju da u Hrvatskoj ima mnogo budala i onih koji se tako osjećaju, kažu iz Akcije, jer su glasajući za Kukuriku koaliciju očekivali promjene na bolje u svojim životima.

"Porez bi imao vrlo široku bazu, a mogao bi se nametnuti svakom tko se protiv njega dovoljno oštro ne pobuni, a i tada – budimo realni – obzirom da se radi o Hrvatskoj, moglo bi se vrlo lako obračunati s tom šačicom buntovnika, kako ih je bivši ministar unutarnjih poslova volio nazivati, Indijancima.

Jedno vrijeme je Hrvatska bila br. 1 u svijetu po nečemu, i to po visini poreznog opterećenja - za vrijeme famoznog harača, a sada je nažalost tek za dlaku ispod tog dostignuća.  Uvođenjem „poreza na budale“ Vlada bi ponovno mogla vratiti Hrvatsku na fiskalnu kartu svijeta i to jer bi napokon nazvali stvari svojim imenom", stoji u priopćenju Akcije mladih.

"Građani šutke trpe"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju kako je Kukuriku koalicija u svom Planu 21 tvrdila kako su sigurnost, solidarnost, ravnopravnost, pravednost i napredak svih hrvatskih građana temeljni ciljevi i načela na kojima koalicija gradi svoju politiku.

"Pitanje je gdje se tu nalazi oporezivanje svega mogućeg do krajnjih granica bez ikakve koordinacije i pripreme. Nakon godinu dana, nezaposlenost se približava magičnoj brojci od 400.000.

Rasprodaje se sve što se može prodati i za to se upotrebljavaju zanimljivi nazivi poput monetizacije (pretvaranje imovine u gotov novac – nije li to prodaja?). Poduzetnička klima je takva se nitko zapravo ni ne želi početi baviti s nečim jer je osuđen na propast.

Nestabilnim i promjenjivim prije svega fiskalnim, a i drugim propisima odbijaju se strani investitori. Mladi se okupljaju u grupe radi iseljavanja. Na Markovom trgu otvaraju sezonu skijanja – a građani šutke sve trpe. E, pa spremni smo i za porez na budale", zaključuju iz Akcije mladih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara