Radman mora otići! Konačna odluka je na SDP-u

Foto: Hina

GORAN RADMAN ne treba dati ostavku, treba ga smijeniti, rezolutan je HNS-ov član saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Goran Beus Richembergh.

Beus Richembergh jutros je u Saboru, zajedno s predsjednikom Odbora za medije Brankom Vukšićem iz Hrvatskih laburista, primio Marinu Pavičić, kojoj Radman prijeti izvanrednim otkazom zato što je za Index progovorila o okolnostima koje su prethodile samoubojstvu njene prijateljice Snježane Abdurahmanović.

"Ovo je bez presedana, da se usred kriminalističke obrade povodom tragičnog događaja na ovaj način utječe na jednu od svjedokinja tako što joj se prijeti otkazom. To je neprihvatljivo, mislim da je to prevršilo svaku mjeru. Znam da je Marina Pavičić časna i poštena osoba, koja godinama upozorava na nepravilnosti i koja je zbog toga bila cilj šikane nekoliko različitih garnitura na HRT-u. Umjesto da se postupi po indicijama na koje je ukazivala, ona je sada ponovo meta progona", izjavio je za Index Beus Richembergh.

Radmana treba smijeniti

Predsjednik Odbora za medije Vukšić već će tijekom dana tražiti od glavnog ravnatelja HRT-a očitovanje povodom ovog slučaja. Sredinom mjeseca održat će se tematska sjednica Odbora za medije, na koju će biti pozvani Radman, šef NO-a HRT-a Viktor Gotovac, rukovoditelj IMS-a Zoran Šprajc, predstavnici Ministarstva kulture i Vijeća za elektroničke medije, nezavisni eksperti koji prate rad HRT-a...

Pitali smo Beusa Richembergha i je li vrijeme da se ponovo otvori rasprava o razrješenju Gorana Radmana s mjesta glavnog ravnatelja HRT-a.

"Mislim da jest. Nisam među onima koji misle da treba dati ostavku, nego među onima koji misle da ga treba smijeniti. U tome smislu se vode razgovori. Ali vi znate da odluke Odbora za medije, kao i odluke Sabora ovise o volji zastupnika. Moj glas u tom smislu nije relevantan, ja cijelo vrijeme pokušavam uvjeriti kolege da je situacija ozbiljna i da treba postupiti odgovorno", kaže Beus Richembergh.

Odluka je na SDP-u

Drugim riječima - odluka o Radmanovoj smjeni ovisi o volji SDP-a. Čiji klub zastupnika, kako doznajemo, o ovom pitanju još nije razgovarao. Zadnji put kada je Odbor za medije, na zahtjev Nadzornog odbora HRT-a, raspravljao o Radmanovom razrješenju, SDP je odlučio zaštititi šefa HRT-a. Kako će se podnijeti u ovom, vjerojatno najskandaloznijem slučaju koji je potresao HRT u Radmanovom mandatu, tek treba vidjeti.

Sasvim je sigurno da će Radmanovu smjenu vrlo rado podržati zastupnici HDZ-a i Hrvatskih laburista. Vidljivo je to i iz današnje rasprave u Saboru, gdje su zastupnici tražili stanku upravo kako bi se još jednom otvorilo pitanje Radmanove diktature na javnoj televiziji.

"Predlažemo sjednicu plenarnog zasjedanja Sabora koja će raspraviti stanje na HRT-u. Tražimo također hitnu i opsežnu tematsku sjednicu Odbora za medije gdje bi se ovo raspravilo", poručio je HDZ-ov Jasen Mesić, dodavši da je ponašanje šefova na HRT-u prevršilo svaku mjeru.

"Ovo se nije radilo ni sedamdesetih godina. Ovo sliči na stanje iza Karađorđeva. Ljudi se na HRT-u ubijaju, a nakon toga osobama koje žele policiji dati neka svjedočanstva o tome prijete, kucaju im na vrata i daju im kuverte s prijetnjama otkazom. To se nikad nije događalo. Mislili smo da je to vrijeme iza nas. HRT je ogledalo društva i stanja u državi", kaže Vukšić.

Pročitajte više