Radnici Konstruktora najavljuju štrajk glađu

Foto: Arhiva

RADNICI Konstruktor inženjeringa, njih tridesetak, i danas su nakratko prosvjedovali na staroj Kaštelanskoj cesti, treći put u posljednih nekoliko dana, tražeći od poslodavca deset neisplaćenih plaća, a kažu kako će sasvim sigurno biti prisiljeni uskoro početi najavljeni štrajk glađu pred zgradom Uprave.

Glavni povjerenik Sindikata građevinara Hrvatske - Konstruktor inženjeringa iz Splita Ivan Malenica potvrdio je da je taj sindikat jučer od direktora Željka Žderića dobio odgovor na njihove zahtjeve za isplatu barem dijela plaća koje im ta tvrtka duguje, no Uprava im, rekao je, ništa ne nudi i izbjegava bitne stvari.

"Situacija u Konstruktor inženjeringu se zaoštrava. Bojim se eskalacije sukoba. Radnici su umorni i iscrpljeni od svojih traženja. Sada su pristali da im Uprava barem isplati plaće za svibanj i lipanj te putne troškove za lipanj i da im buduće plaće dolaze do 20. u mjesecu. Minimalnije od toga nisu mogli ići", rekao je u izjavi za Hinu Malenica.

Sindikalni povjerenik Ivan Lovrić rekao je da je, bude li Uprava opet minorizirala probleme koje imaju, dvadeset radnika, među kojima su i branitelji, već sljedećeg tjedna spremno početi štrajk glađu pred zgradom Uprave u Svačićevoj ulici u Splitu.

"Zato pozivam braniteljske udruge da nam doniraju vreće za spavanje i šatore. Spremni smo na glad. Smjestit ćemo se pred upravnom zgradom i nećemo otići dok nam se ne isplate plaće koje nam duguju", poručio je Lovrić. Nije čudo što više radnika nije u štrajku jer je, kazao je Lovrić, predstavnik Nezavisnog sindikata Konstruktor inženjeringa Bartul Bekavac i u ulozi sindikalista i u ulozi poslodavca.

Na pitanje kako komentira izjavu direktora Željka Žderića da od 900 radnika zaposlenih u Konstruktor inženjeringu štrajka samo njih pedesetak te da je rad zaustavljen na dva od deset gradilišta u Hrvatskoj i inozemstvu, Ivan Malenica je ironično odgovorio kako onda ta tvrtka nema problema.

"Da. Onda Konstruktor inženjering nema problema. To je divno. Manje od deset posto radnika štrajka. Onda neka onih preostalih 850 radnika završi posao na gradilištu u Pločama. Vidite, stvar je sasvim drugačija od one koju Uprava želi prikazati. Točno je da Konstruktor inženjering ima aktivna tek četiri gradilišta, a na njih tri traje štrajk. To vam je Kaštel Sućurac, Split i Ploče", objasnio je Malenica i još jedanput napomenuo kako se boji reakcije radnika ako "opet budu izigrani u obećanjima".

Radnici Konstruktora dosad su štrajkali nekoliko puta te prosvjedovali gradskim ulicama i ispred upravne zgrade u samom središtu Splita. Uprava im je ostala dužna sedam plaća za 2012. godinu, jednu plaću za 2013. godinu i dvije plaće za ovu godinu, što je ukupno deset plaća.

Po podatcima Sindikata građevinara Hrvatske - Konstruktor inženjeringa iz Splita, u štrajku je 70 radnika na tri aktivna gradilišta u Splitu (Kampus), Pločama i Kaštel Sućurcu. Radnici na gradilištu Sirobuji i Novoj Gorici ne štrajkaju.

Radnici Konstruktor inženjeringa danas su točno 14 dana u štrajku. I dalje, kažu, uredno dolaze na radna mjesta i odrađuju punu satnicu. U Pločama je, upozoravaju, najteže jer je radnicima zatvorena voda i isključena struja te ukinut topli obrok i putni troškovi, zbog čega i iz nekoliko kilometara udaljenih kontejnerskih naselja na posao stižu pješice, a jedu samo ono što im doniraju svećenici i mještani.

Pročitajte više