Radnici Zagrebačkih cesta protiv direktora Gospočića: Svakodnevno nas maltretira i ponižava! Dosta je toga!

Foto: M.P.Š./Index, Hina

RADNICI Zagrebačkih cesta u ranim jutarnjim satima održali su prosvjed ispred podružnice Zagrebačkih cesta protiv direktora Alena Gospočića. Ogorčeni njegovim ponašanjem radnici su uputili apel gradonačelniku Bandiću i predsjedniku Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanu Ljubičiću da ne dozvole reizbor Gospočića za ponovnog direktora.

Ubrzo se pojavio i sam Gospočić i krenuo prema radnicima podsmjehujući se i prozivajući ih da su obični neradnici za koje u ZG cestama više neće biti posla. "Ajde recite javnosti, kad niste dobili plaću, regres, božićnicu, dok ostali radnici u Hrvatskoj ne primaju plaće", rekao je Gospočić dodajući kako su radnici koji prosvjeduju obični neradnici koji ne žele raditi jer su lijenčine te da samo žele uzrokovati nestabilnost podružnice i da je vrijeme da se tome stane na kraj.

Ogorčeni radnici dovikivali su mu da je običan glumac koji vrijeđa svoje zaposlenik te mu vikali kako ga nije sram. Radnici su poručili da ovdje nisu radi prava iz kolektivnog ugovora već zbog ponašanja direktora koji ih maltretira i ponižava svakodnevno.

"Kad sam išla prijaviti nepravilnosti u poslovanju u Odjelu nabave, tad sam dobila premještaj u Rakitje. Svakodnevno sam doživljavala maltretiranje od strane direktora zbog čega sam završila i kod psihijatra.", rekla nam je Snježana Ruženić koja 13 godina radi u nabavi Zagrebačkih cesta.


"Protiv Alena Gospočića i udružene kriminalne skupine podnesene su dvije kaznene prijave od kojih je za jednu Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, a za drugu Uskok vodi istragu koja je pri kraju, gdje su ZG ceste oštećene za preko 2 milijuna kuna. Uskok je već u desetak navrata u zadnjih godinu dana bio u ZG cestama i Holdingu što može potvrditi Interna kontrola Holdinga", rekao je Dario Rastovčan, sindikalni povjerenik iz SSKH ZG cesta.

Dodao je kako je Državni inspektorat kojemu je podneseno više prijava zbog kršenja Zakona o radu i radničkih prava, podnio prijavu županijskom Prekršajnom sudu protiv Gospočića i ZG cesta.

"Radim za 5700 kuna već 12 godina!"

Radnici ističu kako su od strane Gospočića izloženi mobingu, psovanju, prijetnjama i maltretiranju koja se događaju svakodnevno, a što je opisano u peticiji stotinjak radnika radničkom vijeću koje je prijavu proslijedilo bivšem predsjedniku Holdinga Ivi Čoviću.

Gospočića optužuju da je u tri godine doveo 60 svojih ljudi. Dok se starijima otkazuju Ugovori o radu. Gospočić je pak naveo da su ZG ceste jedna od najuspješniijih podružnica te da imaju najbolju zimsku službu u Europi.


Radnici su ga na to pitali kako to da je podružnica jedna od najuspješnijih ako su oni neradnici i lijenčine. Radnici zimske službe rekli su nam kako rade i po 14 dana u komadu pod 12 sati u vrijeme kad napada snijeg iako kažu da za volanom ne bi smjeli biti više od osam sati.



Nakon izjava radnika Gospočić je ponovno krenuo na njih napadajući ih neka se izjasne kolika im je plaća. Na to je vozač Mladen Platinuš rekao kako mu je plaća 5700 kuna i da se zadnjih 12 godina nije promijenila.

Marko Artuković, glavni sindikalni povjerenik Novo sindikata iz ZG cesta, rekao je kako je Gospočić svojim postupcima maltretiranjem radnika a osobito žena, bahatošću prema radnicima kaznenim prijavama u kojima je naveden kao glavni organizator kriminalne skupine izrazito naštetio ugledu ZG cesta.

Sindikati napominju i kako je Gospočić svojim neznanjem ugrozio sigurnost građana Zagreba jer je naredio u prosincu 2012. kad je počeo padati prvi snijeg da se ceste odmah ne posipaju solju, zbog uštede! Kada je odlučio da ipak mora baciti sol jer je situacija postala opasna po građane, napadala je u međuvremenu velika količina snijega koja se na niskoj temperaturi smrzla i nastao je debeli sloj leda pa je grad ostao neočišćen danima i popločen debelim ledom.


Zbog Gospočićeve, nesposobnosti i bojazni da se isto ne ponovi radnici podsjećaju kako je gradonačelnik preuzeo zapovijedanje nad zimskom službom u siječnju 2013.

Ljubičić: Gospočić svoj posao obavlja odlično!

Predsjednik Uprave ZG holdinga Slobodan Ljubičić komentirajući navode sindikata radnika  rekao je da dok mu se ne proslijede dokazi o takvom ponašanju koje dosad nije dobio, ne treba nikog optuživati. "Iako imam primjedbe na njegov rad, smatram da ga on ipak odlično obavlja, jer su rezultati ZG cesta izvrsni.  Sad moramo vidjeti jesu li postupci prema radnicima teži od odličnog poslovanja podružnice. Ne znam da se protiv njega vode ikakve istrage i postupci", rekao je Ljubičić.


Radnici Gospočića optužuju za mobbing i malverzacije. Zadnjih godinu i pol dana radnici Zagrebačkih cesta vode bitku s čelnim čovjekom ove tvrtke. Optužuju ga za mobbing, sustavno vrijeđanje pa čak i malverzacije čime je, tvrde radnici, oštetio tvrtku za oko milijun i pol kuna. Protiv Alena Gospočića podnijeli su čak i kaznenu prijavu, a kap koja je prelila čašu je informacija da bi on ponovno mogao zasjesti na čelo ove Holdingove podružnice. Radnička lista Gospočićevih grijeha prilično je duga.


"Dao je otkaze obojici sindikalnih povjerenika, odbija čak i poslušnost gradonačelniku oko asfaltiranja fontana, odbija slušati upravu u vezi vraćanja glavnih povjerenika na posao, pa oko leasinga vozila. Želimo upozoriti ponovno Holding i Gradsku upravu da kako takav čovjek koji radi protiv radnika i Zagrebačkih cesta se može ponovno imenovati za direktora", rekao nam je glavni povjerenik Sindikata komunalaca za Zagrebačke ceste Dario Rastovčan, uplićući u cijelu priču i predsjednika Gradske skupštine Darinka Kosora kojeg je optužio da radi pritisak na Upravu Holdinga.

"Signal nam je bio da ga drži predsjednik Skupštine. On ne postavlja svoje HSLS-ovce, već nezavisne ljude na čelna mjesta preko kojih ubacuje svoje ljude u firme. Imam podatak iz kadrovske službe da su papiri jednog člana HSLS-a već doneseni kod njih."

Rastovčan kaže da su se žalili bivšem šefu Holdinga Ivi Čoviću, koji im je rekao da interna kontrola nije pronašla nikakvu nepravilnost vezanu uz Gospočića. Razgovarali su i sa sadašnjim šefom Slobodanom Ljubičićem, koji je za sve to nije ni znao. Radnicima je prekipjelo, zbog čega se već u 6:30 okupljaju ispred zgrade Zagrebačkih cesta, odakle će se uputiti prema zgradi Holdinga i Gradske uprave. Prosvjed su odlučili održati u ranojutarnjim satima jer ne žele, kažu, dovesti radnike u poziciju da dobiju otkaz zbog toga što prosvjeduju za vrijeme radnog vremena.

"Radnici žele da se Alen Gospočić makne s mjesta direktora podružnice i da se na njegovo mjesto stavi čovjek koji ima sluha za socijalu i radnike, koji ne vrijeđa i koji ima čiste ruke od korupcije i svega. Nadamo se da bi takav nekakav mogao doći."


 

Pročitajte više