Rafinerija o zagađenju Slavonskog Broda: Nije to ništa, dim koji puštamo zapravo je vodena para

Foto: Danijel Soldo, Vojko Bašić (Cropix)

U MINISTARSTVO zaštite okoliša stigao je odgovor, odnosno očitovanje uprave Rafinerije nafte Brod i predstavništva u Zagrebu o statusu aktivnosti rafinerije što je zatražio ministar Mihael Zmajlović.

U priopćenju Nestro Save u Zagrebu ponovljeno je kako je Rafinerija nafte Brod otpočela sa remontom 10. studenog ove godine te da su već dan kasnije prestala s radom postrojenja za primarnu preradu sirove nafte. Do 25. studenog postupno prestala su s radom kompletna postrojenja Rafinerije, a danas rade samo kotlovi za proizvodnju vodene pare i toplinske energije.
 
 
"Dim koji se može uočiti iz postrojenja Rafinerije nafte Brod, a stvara nelagodu kod stanovnika Slavonskog Broda je u stvari vodena para koja se oslobađa iz kondenzatora vodene pare i nema apsolutno nikakvog utjecaja na kvalitetu zraka", naglašeno je u priopćenju u kojem stoji i poziv ministru da može posjetiti Rafineriju.
 
U drugom priopćenju Optima Grupe sa sjedištem u Banja Luci, poručeno je da čine sve što je u njihovoj moći da emisija štetnih materija iz Rafinerije bude, kako kažu. u granicama dozvoljenih.
 
Što se tiče onečišćenja zraka u posljednje vrijeme, ponavljaju kako su sredinom listopada krenuli s radom na novoj sekciji za primarnu preradu sirove nafte te kako su ga proces primarne prerade morali prekinuti zbog remonta postrojenja, kao i da su sekundarne procese prerade, koji mogu utjecati na emisiju štetnih plinova zaustavili 25. studenog.
 
Priznaju kako je tijekom prvog puštanja postrojenja u rad došlo do pojave određenih problema zbog složenosti procesa, ali i kako su ih otklonili te kako je zbog pojave određenih nestabilnosti u odvijanju proizvodnih procesa moguće da je u određenom razdoblju moguće da je došlo do povećanja emisije štetnih plinova.

Neće biti štetnih materija u zraku 
 
"Ističemo da smo završili s uštimavanjem procesa proizvodnje na novim postrojenjima i da ćemo uočene nedostatke otkloniti u toku remonta. Uvjeravamo vas da poslije remonta i ponovnog pokretanja procesa proizvodnje u Rafineriji nafte Brod, povećanih emisija štetnih materija u zrak neće biti", istaknuto je u priopćenju. Što se tiče dima koji je zabrinuo građane Slavonskog Broda, pojašnjeno je da se najvećim dijelom radi o vodenoj pari koja se oslobađa iz kondenzatora vodene pare.
 
 
"U rafineriji nafte Brod, od procesa koji mogu utjecati na kvalitetu zraka, na današnji dan rade samo kotlovi za proizvodnju vodene pare i toplinske energije. Sadržaj štetnih materija u dimnim plinovima tih kotlova ne prelaze dozvoljene granice", stoji u zaključku priopćenja.
 
Ministar Zmajlović: Moram prisiliti rafineriju da završi remont
 
"I u ovom trenutku prema ponovnim izjavama uprave Rafinerije sada su u potpunom remontu i oni izjavljuju da dim koji se vidi iz dimnjaka predstavlja vodenu paru u ovom trenutku. Ono što je vrlo bitno, poduzeli smo i daljnje aktivnosti, vršimo pritisak na susjednu stranu da naprosto prisili Rafineriju da završi modernizaciju, da nastavi s modernizacijom kako bismo evo taj problem, na zadovoljstvo Brođana, ali i moje osobno i Ministarstva, konačno riješili", poručio je Zmajlović.
 

Pročitajte više