Rasizam u Hrvatskoj: Više od pola Hrvata ne želi Roma u firmi

Foto: Davor Pongračić / Cropix

OTVOREN je dvodnevni skup međunarodnom konferencijom "Povezivanje povijesnog iskustva Roma u Europi s promicanjem tolerancije i nediskriminacije Roma" na kojoj su sudjelovali predstavnici organizacije "Desetljeće za uključivanje Roma 2005-2015." iz dvanaest zemalja te brojni veleposlanici u Hrvatskoj, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Prisutne je pozdravio Veljko Kajtazi, predsjednik Romskog nacionalnog vijeća i zastupnik u Saboru i rekao kako je važno istražiti romske žrtve genocida iz Drugog svjetskog rata.

Za međunarodni dan sjećanja na romske žrtve u Drugom svjetskom ratu proglašen je 2. kolovoza u znak sjećanja na dan kad su nacisti 1944. godine pobili preostalih 2.897 Roma u Auschwitzu. Taj dan je sjećanje i na 1.000 Roma pobijenih u ustaškom konclogoru Jasenovac koji su pokopani u mjestu Uštica pokraj Jasenovca na kojem se nalazi mala spomen ploča.

Kajtazi je rekao kako na tom mjestu treba podići dostojan spomenik u sjećanje na 16.173 Roma stradala u Jasenovcu.

Polovica Hrvata ne želi Rome u svojoj firmi

Hrvatska Pučka pravobraniteljica Lora Vidović rekla je kako je učenje iz povijesti prilika da se osvijesti netolerancija i shvati pojam ljudskih prava i tolerancije drukčijih, kao što su Romi.

Pravobraniteljica Vidović je iznijela ankete koje kažu da jedna četvrtina hrvatske populacije ne bi htjela da im dijete stupi u brak s osobom druge nacionalnosti, boje kože ili vjere, a preko jedne polovice građana smatralo bi problematičnim zapošljavanje Roma u svojoj firmi.

Bahrija Sejfić iz Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, koji je suorganizator ovog skupa, rekla je kako Hrvatska ima osiguranu visoku razinu prava nacionalnih manjina što zahtijeva velike financijske izdatke kako bi se sva ta prava provela u praksi.

Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, na skupu je rekao kako je na Romima velik dio odgovornosti u rješavanju problema uključivanja u društvo.

Romi diskriminirani u Europi

Furio Radin, predstavnik talijanske nacionalne manjine naglasio je kako su Romi diskriminirani u Europi, ne samo u Hrvatskoj, te kako demokratska društva nisu uspjela prekinuti nit diskriminacije koja korijene vuče iz totalitarnih društava. Radin je naglasio važnost političkog uključenja Roma u društvo.

Gradonačelnik Milan Bandić je rekao kako Rome treba uključiti u "svijet obrazovanja, rada i krova nad glavom".

"Nama se ne može dogoditi predgrađe Pariza, iz Europe mogu doći i vidjeti kako se u Zagrebu živi zajedno", rekao je Bandić.

"Fali nam implementacija donesenih zakona na terenu", rekao je Bandić i naglasio kako to zavisi i od načelnika općina i od premijera.

Bandić je osim nacizma i fašizma spomenuo i komunizam kao totalitarno društvo koje je kršilo ljudska prava i nije poštivalo pojedinca, u kojem je samo kolektiv bio važan.

"Četiri učenika i dva studenta romske nacionalne manjine sljedećeg će tjedna dobiti stipendije Grada Zagreba, jer su među najboljima, a to nismo mogli prije 20 godina", rekao je Bandić.

Konferenciju je svečano otvorio potpredsjednik Hrvatskog sabora Milorad Batinić.

Sutra, u petak 24. svibnja, organizirano je putovanje iz Zagreba za Jasenovac gdje će članovi konferencije posjetiti romsko groblje Uštica.

Pročitajte više