Raspisuju se natječaji za dogradnju bolnica u Varaždinu i Popovači vrijedni pola milijarde kuna

Foto: FAH

PO MODELU javno-privatnog partnerstva (JPP) u idućih sedam dana bit će raspisani natječaji za privatne investitore u dogradnju Opće bolnice (OB) Varaždin i Neuropsihijatrijske bolnice "Dr. Ivan Barbot" u Popovači, projekata čija je je ukupna kapitalna vrijednost procijenjena na gotovo pola milijarde kuna.

Pomoćnik ministra zdravlja Dragan Korolija Marinić očekuje da će do 1. srpnja biti odabrani privatni ponuditelji, a na jesen potpisani i ugovori s privatnim građevinskim konzorcijima koji će na 27 godina preuzeti projektiranje, gradnju, opremanje i održavanje nove infrastrukture bolnica u Varaždinu i Popovači.

Projekt OB Varaždin, vrijedan 370 milijuna kuna, predviđa dogradnju zgrade kirurgije te adaptaciju, sanaciju i dogradnju spojnog hodnika između četiri objekta. U Popovači se planira rekonstrukcija i dogradnja Zavoda za forenzičku psihijatriju, u vrijednosti 125,5 milijuna kuna, rečeno je u ponedjeljak na predstavljanju tih projekata, kojima je, u organizaciji Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), prisustvovao i ministar zdravlja Siniša Varga.

Nakon dvogodišnjeg gratis razdoblja, predviđenog za izgradnju, država će privatnim partnerima plaćati najam objekata 25 godina. Nakon toga objekti prelaze u državno vlasništvo. U međuvremenu objekt je privatno vlasništvo, država mu plaća ugovoreni najam, no zaposlenici su državni službenici.

Model po kojemu privatnici financiraju izgradnju, opremanje i održavanje infrastrukture za koju im država kasnije plaća najam pokazao se u zdravstvu najboljim, izjavio je Varga novinarima. Tim modelom, dodao je, u kratkom se roku mogu napraviti infrastrukturni uvjeti za vrhunsku uslugu pacijentima i europske uvjete rada zaposlenicima u zdravstvu.

9250 kvadrata novoizgrađenog prostora za Varaždin

U Varaždinu je riječ o 26.500 kvadrata ukupne površine, od čega je planirano 9250 kvadrata novoizgrađenog prostora s devet operacijskih dvorana, rekao je sanacijski upravitelj OB Varaždin Mladen Smoljanec. U novom prostoru bit će intenzivno liječenje i nova radiološka oprema, uključujući i magnetsku rezonanciju.

Obnova sadašnje 35 godina stare zgrade kirurgije značit će novi uzlet u liječenju bolesnika varaždinske regije s oko pola milijuna ljudi, rekao je Smoljanec te dodao da su već raspisali 23 specijalizacije za liječnike koji bi trebali raditi u novim prostorima.

Bolnica u Popovači zbrinjava neubrojive počinitelje kaznenih djela

Neuropsihijatrijska bolnica "Dr. Ivan Barbot" u Popovači najveća je ustanova u Hrvatskoj koja zbrinjava počinitelje kaznenih djela koji su proglašeni neubrojivima i poslani na liječenje.

Programom JPP-a planirana je gradnja odjela za maksimalnu sigurnost, dnevne bolnice i rehabilitacijskog centra. Time bi se trebala poboljšati kvaliteta smještaja forenzičkih pacijenata, s obzirom da se većina postelja za forenzičke pacijente nalazi upravo u Popovači.

Poboljšat će se i sigurnosni i stručni uvjeti rada, u skladu s prihvaćenim EU standardima, rekla je sanacijska upraviteljica bolnice u Popovači Marina Kovač. Potrebe su velike, popunjenost forenzičkih odjela sada je između 105 i 115 posto, istaknula je Kovač.

Pročitajte više