Rasprava u Njemačkoj: Treba li dozvoliti incest? Etički savjet tvrdi: Svi imaju pravo na ljubav!

Screenshot: Youtube

NJEMAČKI etički savjet, grupa nestranačkih i nezavisnih stručnjaka, predložio je ukidanje zabrane incesta, javlja Deutsche Welle.  Etički savjet je tijelo sastavljeno od stručnjaka različitih profila s ciljem "razjašnjavanja etičkih, društvenih, prirodoznanstvenih, medicinskih i pravnih pitanja" koja imaju značajan utjecaj na pojedinca i na čitavo društvo, a prvenstveno se bave razvojem medicine i genetike.

O pitanju incesta očitovali su se u dokumentu od 80 stranica gdje se zalažu za to da dobrovoljni spolni odnos između braće i sestara starijih od 18 godina više ne bude tretiran kao kazneno djelo.

"Država ne bi smjela kriminalizirati spolni odnos između braće i sestara a "kazneno pravo nije odgovarajuće sredstvo za zaštitu i očuvanje društvenih tabua.", smatraju iz Etičkog savjeta dodajući kako je incest vrlo rijetka pojava u zapadnim društvima. "No, taj mali broj ljudi ima jednako tako pravo na seksualno samoopredjeljenje kao i na pokušaj da pronađu svoj put do sreće. Zbog toga tu zakonsku odredbu treba maknuti.", tvrde.

Urednica Deutsche Wellea Dagmar Engel smatra kako Njemačka neće mijenjati postojeću odredbu. "Napravite mali test među svojim prijateljima i rodbinom: intuitivno će većina odbiti ukidanje zakonske zabrane incesta. Taj tabu je vrlo jak. Nastao je u davna vremena, na osnovu iskustva, dio je tradicije i religije. Postoji doduše ne u svim, ali u većini kultura na svijetu. No u mnogim zemljama dobrovoljni spolni odnos između braće i sestara nije kazneno djelo. I na tom su popisu tako različite zemlje poput Francuske, Rusije, Turske, Japana, Argentine, Obale bjelokosti ili Nizozemske. Obrazloženje je u osnovi isto: tu nema žrtve.", poručuje Engel.

Deutsche Welle podsjetio je i na slučaj brata i sestre, Patricka i Susan K. (naslovna fotografija), koji imaju četvero djece, od kojih su dvoje s poremećajima. Patrick je zbog spolnog odnosa sa sestrom tri godine proveo u zatvoru.

Pročitajte više