Raste bojazan od građanskog rata u Jemenu

Screenshot: Euronews/YouTube

PRIPADNICI šijitske milicije Houthija, protivnici jemenskog predsjednika Abd-Rabua Mansura Hadija, zauzeli su vojni aerodrom kod Taiza, grada na glavnoj prometnici prema najvećoj jemenskoj luci Adenu, u kojoj se nalazi i predsjednik, javljaju agencije.

Time je stanje u Jemenu, zbog kojeg se u New Yorku okuplja Vijeće sigurnosti UN-a, postalo još teže. Tisuće ljudi izašli su na ulice Taiza u znak prosvjeda protiv Houthija, koji su odgovorili pucanjem u masu, pri čemu su, po riječima očevidaca, ubili jednu, a ranili još pet osoba, javio je AFP.



Oružani sukob širi se Jemenom otkako su Houthi prošle godine zauzeli glavni grad Sanu i praktički svrgnuli predsjednika Hadija, koji se morao skloniti u Aden. Nakon toga je šijitska milicija, koju podupire Iran, krenula prema središnjim i južnim dijelovima zemlje, koji su pretežito sunitski, zbog čega već nekoliko mjeseci traju borbe s naoružanim pripadnicima lokalnih sunitskih plemena.

Napredovanje Houthija razbjesnilo je sunitske države u Zaljevu, na čelu sa Saudijskom Arabijom, koje podržavaju predsjednika Hadija te raste bojazan da sukobi, dosad ipak ograničenog intenziteta, ne prerastu u građanski rat.

Pročitajte više