Rat na Pravnom fakultetu: Bolanča optužio sina dubrovačkog odvjetnika da mu je prijetio smrću!

Foto: srednja.hr

DRAGAN BOLANČA, prorektor splitskog Sveučilišta i bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta, prijavio je za prijetnju studenta Hrvoja Kacigu, inače, sina poznatog dubrovačkog odvjetnika Darka Kacige.

Slučaj se dovodi u kontekst bespoštednog rata koji se na Pravnom fakultetu vodi već neko vrijeme te je (zasad) kulminirao nedavnim privođenjem bivšeg dekana Borisa Buklijaša na ispitivanje u Državno odvjetništvo zbog višemilijunske štete i zloporaba.

To, međutim, sasvim sigurno neće biti sve jer se u skoro vrijeme očekuje rasplet policijske obrade za još nekoliko profesora Pravnog fakulteta u Splitu, uključujući i samog Bolanču. U ratu velikana pravne misli, jedan "geler" dohvatio je i Kacigu pa smo pokušali doznati pozadinu ove priče. 

Zbog sutkinje Bolanče, suđenje u Šibeniku    

Nakon kraće istrage, u roku od svega par mjeseci, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je u rujnu prošle godine optužnicu, a ovih dana je Vrhovni sud odlučio da će Kacigi suditi u Šibeniku kako bi se otklonila i najmanja sumnja u objektivnost postupka budući da je supruga Dragana Bolanče sutkinja Županijskog suda u Splitu Arijana Bolanča.

Sudac splitskog Općinskog suda Mile Rebić izdao je u studenom prošle godine kazneni nalog kojim je Kacigu osudio na osam mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od tri godine. Kako se Kaciga žalio, morat će se suditi. Vrhovni sud je o delegaciji odlučivao, inače, na zahtjev Državnog odvjetništva.

Nemila scena zbila se navodno 19. lipnja prošle godine za vrijeme promocije diplomanata. Među njima je bila i prorektorova kćer Đurđa, oko čijeg se zapošljavanja na fakultetu lani podigla velika prašina. Fakultetsko vijeće odbilo je zapošljavanje, koje nije ni u skladu sa Statutom fakulteta zbog zabrane zapošljavanja bliskih srodnika, ali je Đurđa Bolanča ipak zaposlena kao asistentica na predmetu Europsko pravo 2, o čemu je Index već pisao lani. 

Multidisciplinirani Bolanča: Prorektor, profesor, šef Odbora za pravo Ministarstva znanosti

Bolanča je u svojoj prijavi ustvrdio da ga je Kaciga dočekao kod njegovog terenca Mazda CX-7, parkiranom pred fakultetom, te mu kazao: "Ubit ću tebe, ubit ću ti Đurđu i razbiti auto". Optužnica, pak, navodi da je Kaciga tako rekao nezadovoljan postupanjem Dragana Bolanče kao prorektora Sveučilišta u Splitu, profesora Pravnog fakulteta te zamjenika predsjednika Matičnog odbora za pravo Ministarstva znanosti, što odmah sugerira da je situacija kud i kamo dublja i složenija od jednog tako prikazanog uličnog obračuna.  

Osim Dragana Bolanče, svjedoci bizarnog događaja pred Pravnim fakultetom članovi su njegove obitelji. Supruga sutkinja Arijana te njezin brat Petar Mandić.

Kaciga, koji je u međuvremenu diplomirao na Pravnom fakultetu, kategorički demantira da je Bolanči prijetio. Tvrdi da nesporazume imaju još od trenutka kada ga je pitao oko nepravilnosti vezanih uz nepotpisivanje docenture Matka Pajčića. Bolanča mu je uzvratio na način da ga je pitao čiji je plaćenik. Istjerao ga je iz ureda i preporučio posjet psihijatru.

Kaciga: "Svete mi se jer sam otkrio što rade"

Kaciga tvrdi da je Bolanča sve iskonstruirao kako bi mu se osvetio zbog toga što je otkrio kakve se stvari zbivaju na fakultetu i zbog toga što na izborima za dekana nije prošla Bolančina kandidatkinja Silvija Petrić. 

"Shvatio sam da žele napraviti paravan da mogu kadrovirati kako žele. Najbolji je primjer Bolančine kćeri. Forsira se kriterij ocjena nauštrb svega ostalog, a koji će se to profesor odvažiti pa kćeri prorektora neće dati peticu. Bolanča im je visio nad glavom i kao prorektor, ali i kao predsjednik Matičnog odbora za pravo. Optužba da sam mu prijetio nevjerojatna je i izmišljena. Bolančin reaktivizam na moj aktivizam grubo mi je narušio zdravlje do razine kritičnosti da sam trenutno radno nesposoban", kazao nam je Kaciga.   

Afere ga ne brinu: Bolanča se sprema za fotelju rektora

Bolanča se nakon afere sa zapošljavanjem kćeri na fakultetu, našao na udaru policije i Državnog odvjetništva, zajedno s bivšim dekanom Borisom Buklijašem, za čijeg se mandata i dogodilo sporno zapošljavanje. Buklijaša, člana Državnog sudbenog vijeća, nedavno je privela policija uz prijavu za višemilijunsku štetu, no pušten je nakon ispitivanja. Požalio se kako ga progone jer je ateist. Čim je vidio križ na zidu policijske sobe za ispitivanje, shvatio je da je gotov, požalio se nakon neugodnog iskustva Slobodnoj Dalmaciji. Kako je Index pisao, ispostavilo se da se Buklijaš na račun fakulteta dvije i pol godine udobno i sigurno vozao u moćnom terencu Toyota sa V8 motorom, za što je plaćeno gotovo 600 tisuća kuna, a usto je mutio s putnim nalozima pa je policija šteti na fakultetu, pribrojila i štetu od 100-tinjak tisuća kuna na teret DSV-a.    

Bolanča je također morao nešto kazati o pozamašnim troškovima za reprezentaciju iz doba dok je bio dekan Pravnog fakulteta. Ne zna se još hoće li i kada slučaj policija predati Državnom odvjetništvo, ali sasvim sigurno Dragan Bolanča računa da bi se na proljeće mogao javiti na natječaj za novog rektora splitskog Sveučilišta. Sve te brojne afere nisu ga obeshrabrile, već vjerojatno i očvrsnule u naumu da se pokuša izboriti za svoje mjesto pod suncem. U tom kontekstu je svakako ohrabrujuće što je bio među prvim čestitarima novom splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru u velikoj slavljeničkoj noći SDP-a 2. lipnja. Na njegovu veliku žalost, neće biti jedini iz tog tabora koji priželjkuje fotelju Ivana Pavića, koji je odradio puna tri mandata, premda zakon dopušta dva. 

 

 

 

Pročitajte više